1 mars 2011

Vilken fart

DSC03130

...det plötsligt har blivit i odlingarna. Nya tilläggsbelysningen från snälle svärfar gör underverk och efter ett par kvällar senare med omskolning börjar det bli bra trångt i "rampljuset". Kronärtskockorna 'Green Globe' och'Imperial Star' ser allra gladast ut av det extra ljuset och även chilin fick sig en bra skjuts. De flikiga fnuttarna i framkant av bilden är mina specialimporterade (läs tjyvade) frö av agapanthus från de ståtliga plantorna jag sprang på i Genève som gror och växer över alla förväntningar.

DSC03132

Den curlade 'Whippersnapper'-tomaten vet att uppskatta extra omsorg och tar sig fint till att förhoppningsvis bli riktigt tidiga praktexemplar. Jag skänker glatt och entusiastiskt bort mitt överskott av plantor, men här kommer det nog att bli väldigt svårt att skiljas från mina skyddslingar - sju till antalet. Tack Charlotta med Cesars Trädgård för fina frö som allihopa grodde lika duktigt!

DSC03135 
Spinkigare sparrisrumpor får man leta efter, men då det var en total chansning att så frön som jag tagit av de egna plantorna är jag riktigt nöjd. Om en sisådär tre år kan jag säkert börja skörda primörer.

DSC03138

Fyra sorters chili tar sig finfint och har efter mycket vånda reducerats ner till endast tre exemplar av varje - 'Hot Lemon', 'Jalapeno', 'Hungarian Hotwax' och 'Red Cherry'. Lite ledsen är jag för att jag inte kan få varken 'Jamaican Bell' eller 'Mini Bonnet' att gro - jag ville ju så gärna ha dem i mitt fina växthus i sommar, men man ska väl helt enkelt inte gapa över för mycket...

DSC03139

Paprikorna verkar lika växsugna de och sent igår kväll skolades de om till större krukor och reducerades i antal (tre är det magiska här just nu, bara om utifall nummer ett och två skulle få för sig att slokna och överge mig). 'Ferenc Tender', 'Golden Bell', 'Frigitello' och 'Antohio Romania'. Längst till höger Cantaloupemelonen 'Hale's Best Jumbo'.

Maken älskar att reta mig med att odling är en av de värsta materialsporter han stött på - visst, visst, men jag ska säga att gårdagens investering i en planteringssked från Nelson Garden var 22 fantastiskt välinvesterade kronor.

3 kommentarer:

 1. Åh vad det gror hos dig! Nu får jag dåligt samvete för att jag inte försår något... Fast jag brukar odla (hrm...) lite :-)

  SvaraRadera
 2. WOW Vilken växt-fart !!
  Kul att se. Snart är det väl vår där nere hos dig förstår jag.... *avundsjuk*
  Jag ska nog snart börja fundera på tomatsådden.

  SvaraRadera
 3. Det växer på bra hos dig ! Visst är det skillnad med ljus. Jag tycker dina sparrisar ser jättefina ut redan. Jag ska snart starta STORA tomatsådden, men jag håller mig lite till, det blir trångt ändå innan de ska ut.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera