6 september 2010

Zucchiniexplosionen fortsätter

röd tomat

Efter mitt lilla nödrop häromdagen från mitt zucchiniöverflöd fick jag tips om att lägga in från både Remsans bistro och Mat och Odla. Ett utmärkt recept för att bevara dessa gröna skönheter inför vintern hittade jag hos den senare.

Inlagd zucchini, en 2 litersburk och en mindre

4 skivade zucchini i halvmånar
2 gula lökar i tunna skivor
2 dl ättiksprit (12%)
4 dl strösocker
6 dl vatten
3 tsk senapsfrö
5 msk grovt hackad persilja

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg i senapsfröna och dra kastullen från värmen, låt svalna.
Varva squash med lök och persilja i en väl rengjord burk. Häll på lagen och låt stå i kylen över natten innan den används.

När man ändå hade stora grytan framme var det lika bra att ta tillvara de fina tomaterna inför vintern. Mat och Odla inspirerade med sin goda och sött honungssmaksatta tomatmarmelad – den här gången på röda tomater.

Röd tomatmarmelad med honung, 3 burkar

1 kg tomater
1 kg syltsocker
1 dl honung
skalet och saften ifrån 1 citron

Skär tomaterna i små kuber. Lägg dom i en kastrull tillsammans med honungen, rivet skal och saft från citronen och sockret. Låt koka upp, skumma av. Låt sedan stå och sjuda i ca 1½ timme och skumma av under tiden.



1 kommentar: