5 september 2010

Allt utom frystorkat

DSCF3223

Helgens friluftsliv var precis så där underbart som det ska vara och mamman njöt paddling, solen och fantastisk gourmetmat lagad över öppen eld tillsammans med 15 andra skogsnördar. Tänkt att det blir så naturnära och ljuvligt fridfullt bara en halvtimme med bil hemifrån. Gänget drog iväg tidigt på lördagsmorgonen med släpkärran fullastad med kanadensare, stoppade farkosterna i vattnet vid ljuvligt vackra Hornsjön och övade manövrering, navigering och kompisräddning i gassande solsken med den höga friska höstluften.

Förutom kanotande skulle vi lära oss allt man kan tänkas behöva i lägerlivet och inget lämnades till slumpen när det byggdes vindskydd modell avancerat, toa med plastring och “upptaget skylt” och eldades på så att rökpelaren förmodligen syntes ända hem. En burk kalla vita bönor i tomatsås direkt ur burken hade förmodligen smakat förträffligt efter alla fysiska insatser, men nu hade kursledarna varit omtänksamma nog att medtaga ingredienser för en trerättersmiddag som kunde konkurrera med fina krogen i stan. Aldrig har fisksoppa smakat så ljuvligt som den gjorde runt elden igår kväll. …och en liten bag-in-box hade visst smugit sig med som barlast på denna barnfria tillställning i en annars härligt rök- och spritfrimiljö för barnen.

Lite svamp plockades, disken klarades av i vattenbrynet och någon envis människa skulle tvunget leka tjatiga lägerlekar runt elden tills vi alla stupade på det som borde varit en kudde. Varmaste sovsäcken var med på turen men hu vad kallt det blev i vindskydden när temperaturen sjönk mot nollan mitt i natten. Då (som mest) längtade man efter sin lilla kammin som låg hemma och snurrade bredvid sin lika värmande far i mjuka sängen med fluffiga täcket.

Söndagen startade med stadig frukost, följdes av lägerrivning och mer kanotövningar, vilket i tur naturligtvis nödgade oss att tillreda ännu en smaskig lunch. Kanot är ju verkligen toppen för gourmetkockar, då man slipper kånka på sina goda råvaror.

Tiptop final var ett besök på Skoga mejeri precis intill upptagsplatsen och gulliga ägarinnan dukade upp stora smakprovningen när vi spontanbesökte. Snacka om äkta handgjord vara när man mitt ute i skogen har 35 getter och en ko som man mjölkar och av mjölken ystar getostar, feta och några blandostar. Med hem kom en klart oviktväktarmässig sotad Texel chevre och en fin lagrad Tom.

Om du av någon outgrundlig anledning har vägarna förbi krokarna öster om Frillesås/Stättared rekommenderar jag varmt ett besök på detta som förmodligen är landets minsta mejeri på en gammal släktgård. Annars hittar man ostarna på Bondens Egen Marknad i Göteborg och Halmstad och i ett fåtal restauranger och butiker häromkring.

Här finns en artikel om dessa häftiga entreprenörer mitt i skogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar