26 januari 2011

V(AB)ärldspremiär och brödbak

DSC02945

Alldeles precis som väntat drog lilleman på sig den gräsliga förkylningen som hans lille dagmammekollega bar omkring på förra veckan. Vad den (andre...) lille stackaren gjorde genomförkyld i barnomsorgen medan hans föräldrar var hemma med en sjuk syster är för mig ett mysterium, men det klarnar väl snart även för denna rookieförälder.... Hursomhelst blev resultatet för vår del världspremiär för VAB-ande både igår och idag.

Då det redan i helgen stod klart att vår lille parvel inte var fit-for-barnomsorg, kostade jag på mig att förbereda för ett surdegsbak under extradagen hemma. Som rapporteras införskaffades Pain de Martin-Martins bok Enklare bröd alldeles nyligen och därmed står det en massa olika inspirerande recept på tur att provbakas. Begreppet "enklare" kan väl betraktas som en definitionsfråga för den som inte har fyra timmar övers för ständigt vikande och ugnsluftande, men har/tar man sig tid så är både ingredienserna och förfarandet högst okomplicerade. Vi bakade "nybörjarlimpan" med kummin, men framförallt den godaste och mest ljuvliga levain jag någonsin smakat:

Levain, 2 bröd

På kvällen - dag 1:

50 g (1/2 dl) rågsurdegsgrund

200 g (2 dl) ljummet vatten

150 g (2 1/2 dl) vetemjöl special

50 g (knappt 1 dl) rågmjöl
Blanda samman allt, täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

På morgonen - dag 2:

Surdegen från gårdagen

450 g (4 1/2 dl) vatten

750 g (12–13 dl) vetemjöl special

20 g (1 msk) salt
Blanda allt  - degen ska inte knådas utan bara röras ihop tills den blandats ordentligt. Låt degen vila ungefär 45 minuter. Doppa handen i vatten och ta ett tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 45 minuters mellanrum.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Vik försiktigt ihop degbitarna och lägg dem med skarvet nedåt i en mjölad jäskorg eller handuk som viks till ett paket. Jäs mellan 1-1 1/2 timme och sätt på ugnen (250 C) i god tid innan brödet jäst klart med en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre våningen.

Vänd upp bröden på en bakspade eller bakplåtspapper på skärbräda och skjutsa in dem på den heta bakstenen eller plåten. Lägg några isbitar på den nedre plåten. De smälter och blir till ånga som brödet tycker om.

Brödet bakas av fort i den varma ugnen och efter 15 minuter var det dags att vädra. Har de redan fått mycket färg kan man sänka till 200 grader, annars låter man temperaturen vara. Fortsätt gärna att öppna ugnen och vädra några gånger mot slutet, det ger bra skorpa. Martin säger att det tar totalt 35 minuter, men mina bröd var perfekta i färgen och med en innertemp på 98 C efter redan 25 min. Använd gärna en termometer! Godaste brödet någonsin och en extremt farlig frestelse tillsammans med nykokt citrusmarmelad med vanilj.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Enklare bröd - recept på knådfria bröd med och utan surdeg av Martin Johansson

4 kommentarer:

  1. Jag har inte köpt den boken än men den ligger på min önskelista. :-)

    SvaraRadera
  2. Hoppas lillkillen kryar på sig snart! Inte kul att vara rasslig.. :( Kramar!

    SvaraRadera
  3. Hej Marie,

    Nu var det rysligt länge sedan jag lämnade ett spår hos dig. Trevligt att titta in till dig denna fredagmorgon och få en hel drös inspirerande och smaskiga recept till livs. Och så roligt att få jobbinsatsen omvärderad och uppvärderad - grattis till det.

    Jag förstår verkligen dina känslor för detta att lämna ifrån sig sina egna barn vid så unga år. Här i England är det ju ofta så att mammor är hemma lite längre än i Sverige med sina barn, just för att barnomsorgen är så rackarns dyr att de inte ekonomiskt tjänar på att gå tillbaka till jobbet. Jag tyckte det var urjobbigt att lämna bort vår yngsta son (han var nog ungefär lika gammal som din lille kille), men såg tack och lov snart hur han faktiskt utvecklades och liksom "växte", stolt berättandes vad han gjort och åstadkommit nu när han var "stor kille" och vågade vara ifrån mig lite. Nu hade vi ju turen att ha världens raraste dagmamma, med bara två andra barn, samt att han inte var när några heldagar och bara ett par dagar i veckan.

    Jag gissar att du är urtrött på alla tillrop från höger och vänster om hur du "ska" känna, och jag menar inte att försöka låtsas förstå hur du känner eller ha synpunkter på vad som är rätt för er. Jag tror att jag försökte dela med mig av mina positiva erfarenheter för att jag nog kände som du inför att lämna ifrån mig mitt lilla barn i händerna på någon annan (och precis som du beskriver det, få berättat för mig senare vad han har gjort och känt...), men så här i efterhand (och redan under pågående process) också såg flera positiva aspekter av dagmammevistelsen. Visst gick jag med honom på lek- och sång-grupper där han fick träffa andra barn, visst kunde han lära sig turtagning och samarbete i relationen med sin storebror, men just detta "vardagsutbyte" med andra barn i samma ålder, stoltheten när han kunnat hjälpa, visa eller ta hand om ett av de yngre barnen, när han fick vara äldst en stund och inte bara "lillebror"(och de små barnen såg upp till honom, inte bara till hans "coola" storebror) och de typer av lekar och initiativ som han kanske inte fick sig till livs hemma, det kändes faktiskt som om det ändå berikade hans liv. Och vårt.

    Oj, nu fick du en lång, alldeles oombedd utläggning om mina personliga erfarenheter. Jag ville egentligen säga att jag verkligen känner med dig, och att du naturligtvis ska följa ditt hjärta och vad som känns rätt för er, men att jag tror att barnomsorg kan vara berikande på sitt sätt också.

    Samtidigt vill jag återigen understryka hur inspirerande du är, med en så sund inställning till livet och en hållbar livsstil, med härligt kloka och starka åsikter och med en förmåga att förmedla dina tankar på ett välskrivet och intressant sätt.

    Varma hälsningar från en i bloggvärlden just nu ganska osynlig svengelska,
    Helena

    SvaraRadera
  4. Tack, när får jag komma på "afternoon tea"?
    Låter fantastiskt gott, både bröd och marmelad här intill.
    Trevlig helg och hoppas lille M kryar på sig!

    SvaraRadera