22 januari 2011

Är det frukost snart?

 DSC02913
Remsan inledde det nya året med ett brödbak som såg minst sagt frestande ut, valnötter och krispig skorpa - godare blir det inte i min smak. Receptet kom från Pain de Martins nya bok Enklare bröd och inte nog med att jag blev baksugen, jag drabbades av tvångsköpsyndrom när boken bjöds till förmånligt pris här. Shit happens!

Jag slet mig tidigt från jobbet på fredagseftermiddagen och hann äntligen dyka ner i degbunkarna för lite härligheter till helgens frukost. Valnötsbrödet ska jäsa och vikas i ett par timmar, men har man bara tiden är receptet busenkelt och resultatet försvinnande gott. Längtar redan efter nästa frukost!

Valnötsbröd, 1 st
10 g  färsk jäst
300 g kallt vatten
330 g vetemjöl special
60 g rågmjöl
20 g msk honung
12 g  salt
150 g  valnötter
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan alla ingredienserna utom valnötterna. Rör kort tills allt blandats ordentligt och blanda i valnötterna. Låt degen vila i 30 minuter. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.

Strö rikligt med mjöl på en bakhandduk. Skrapa degen ur bunken och vik in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250 i god tid innan degen jäst färdigt. Värm en plåt  i mitten av ugnen och ställ en oöm plåt  på nedre hyllan.

Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5 minut tills brödet stått inne 30-35 minuter (98 C).

1 kommentar:

  1. Jag bli kär i Martin bara jag tittar på hans bröd... Så gott!

    SvaraRadera