24 januari 2011

Frisk citrusmarmelad

DSC02925

För nästan två veckor sedan tipsade härliga Theresia på Söta Saker om citrusmarmelad och sedan dess tycker jag att min mamma stått och kokat marmelad varenda gång jag och lilleman ringt henne och morfar för en pratstund. Det har minst sagt framgått att receptet och resultatet var väldigt tilltalande och att mina kära föräldrar dragit på sig någon sorts tyngre marmeladmissbruk på kuppen.

Naturligtvis var nyfikenheten stor på denna undermarmelad och nu när det fanns nybakat frukostbröd i gömmorna, så passade det sig bra att även prova sig på en liten nyhet i marmeladgömmorna. Sedan i somras har det nämligen blivit mycket tomatmarmelad – både grön och röd och nu längtar jag efter något friskare och syrligare.

Citrusmarmelad, tre burkar

6 “söta” citrusfrukter (t.ex apelsiner, clementiner)
1 citron
1 tsk vaniljpulver/1 vaniljstång (skårad, urskrapad)
3 dl vatten
4-5 dl syltsocker

Skrubba ett par av frukterna noga och skala bort det översta skalet. Lägg i en stor kastrull. Skär loss fruktköttet från alla frukterna (inget av det vita), dela i bitar och lägg tillsammans med skalet i kastrullen. Mixa blandningen med stavmixer. Lägg i vaniljen, häll på vatten och blanda ner syltsockret. Låt blandningen därefter sjuda i 10-15 minuter tills den klarar ett marmeladprov. Fiska upp resterna av vaniljstången, skumma eventuellt av och häll på burk.

Jättegott och klart risk för ett beroende – tur att jag slog till på tre satser, dvs nio burkar att njuta under våren på nybakat bröd. Apelsinerna är ju både som bäst och billigast nu, så passa på att svänga ihop ett par burkar på en kvart.3 kommentarer:

 1. Det kanske man skulle ta och testa, låter gott.

  SvaraRadera
 2. Mmmm...Låter gott,särskilt till nybakat, som dina tomatmarmelader oxå gör!

  Ska leta ekologiska citrusfrukter och testa, kanske redan till helgen.

  Ha det gott//Eva
  http://rekoliv.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. precis vad jag behövde, rusar till affären och köper apelsiner.

  SvaraRadera