23 januari 2011

Sydafrikanska influenser

 DSC02936 

Förhoppningsvis har jag kommit genom den allra värsta “inskolningsvåndan” och konstaterar lite tungt att detta inte är så jag vill ha det i mitt familjeliv, men för stunden vinner inte mina sanna värderingar. Tyvärr, men definitivt inte något som ska förbli så i all framtid.

Ett gott tecken på någon form av förbättrad mental hälsa är att jag fått tillbaka lusten att fixa och fiffla i köket med matlagning och brödbak. Familjen får åter lite input från min sida gällande födointaget och i lördags tog jag mig i hampan och lagade en rätt inspirerad av en härlig middag hemma hos min kollega i höstas. En av mina favoriter i grönsaksdisken är butternutpumpa och nu skulle det provas att rosta denna ljuvlighet i ugnen. I vanliga fall brukar den hamna i den härliga sydafrikanska butternutsoppan.

Jag delade pumpan på mitten och gröpte ur kärnhuset för att sedan dela varje bit i ett par klyftor. Klyftorna penslades med olja och sedan strödde jag över flingsalt och tog ett par tag med pepparkvarnen. Klyftorna rostades sedan i ugn i 200 grader, nästan en timme.

De fick sällskap av en fin skiva hängmörad ryggbiff och en enkel men smakrik röra med pikanta smaker.

Rödlöksröra

1/2 rödlök, finhackad

1/2 röd chili, finhackad (har kvar av förra årets milda Lombardi i frysen)

2 msk färskpressad citronsaft

2 msk olivolja

svart och peppar

En utmärkt lördagsmiddag som avnjöts med passande sydafrikanskt vin på en av mina favoritdruvor - Graham Beck Pinotage (nr 12821).1 kommentar:

  1. Låter riktigt mumsigt!
    Sorry för att det tar sån tid ibland, har just nu sjukt mycket att stå. Anyway, jag har några frön av Mini Bonnet som jag kan skicka! Skicka adressen på mailen så fixar jag fröna i morgon. johnna.gilljam@gmail.com Tyvärr har jag inget annat som du vill ha... om du fortfarande har över av zuccini di Nizza tar jag gärna några frön. :-)

    kram!

    SvaraRadera