29 januari 2011

Kumminlimpa

För stunden är jag uppenbarligen fullkomligt insnöad på brödbakandet och tro mig att jämt ha är nybakat hemma är definitivt inte en framgångssaga inför en eventuell "beach 2011". Jag inbillar mig att det ska bli andra bullar (ha, ha, ha) så fort snö och is ger med sig och jag kan hitta motivation till motion och få bättre kostvanor på köpet, men när det händer på riktigt får vi väl se...

Hursomhelst var det i alla fall en riktig vinnare att kunna njuta frukost med rejäla mackor och nypressad apelsinjuice innan jag ger mig iväg på en dag för och med Friluftsfrämjandets ledare. Vi lever som vi lär och verkar inte komma undan en dag i friskaste luften - hoppet står till värmande fika och att få hålla sig i rörelse med diverse aktiviteter.

Kumminlimpa, eller surdegsbröd #1 som den kallas i Enklare bröd (1 formbröd)

På kvällen dag 1:
30 g rågsurdegsgrund
100 g ljummet vatten
60 g rågmjöl
Blanda och låt stå i rumstemperatur över natten

Ingredienser dag 2

Surdegsgrunden från dag 1
300 g (3 dl) ljummet vatten
360 g (6 dl) rågsikt
60 g (1 dl) rågmjöl
6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt
1 tsk hel kummin
Blanda rågsikt, rågmjöl, salt och kummin med surdegen från kvällen innan och rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur tills den jäst till dubbel storlek, det kan ta 2–3 timmar. Det viktiga här är att degen faktiskt jäser ordentligt, exakt hur mycket är inte så noga.

Smörj en 1 1/2-liters brödform och skrapa ner degen i formen. Strö på lite hel kummin och lite rågmjöl. Låt jäsa under en handduk cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, den ska vara riktigt het när brödet åker in. Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Lägg in några isbitar som får smälta på en oöm plåt i botten av ugnen, ångan som blir ger brödet en fin skorpa. Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter och låt stå ytterligare 35–40 minuter till innertemp 98 C. Om man tycker brödet ser lite blekt ut när det är klart kan man ta ut det ur formen och låta det ligga direkt på gallret ytterligare 10 minuter.


1 kommentar:

  1. Tja, jag röstar för ditt hembakta och tycker att beach -11 är trist och utan någon större mening, hellre en extra skiva gott hembakat än seniga armar och sexpack som jag inte har någon direkt användning för. /Mvh Lisa.

    SvaraRadera