29 januari 2011

Ibland måste man få tröstäta

B56EPY

Jag kommer att bli mitt eget fördärv beträffande den här bakterapin jag har börjat ägna mig åt allt för entusiastiskt å det senaste. Så länge som det handlar om bröd av det mindre söta slaget och som fryses in snart efter gräddning kan jag något-så-när förhindra katastrof, men när det handlar om styckfrysta vetebullar som snabbt tinas i micron ligger jag betydligt risigare till. Av just den anledningen har jag hittills i år undvikit att ens tänka tankekedjan vetebulle…vispgrädde…fastlagsbulle…ohanterligt missbruk.

Nu kom det dock till en punkt när all sans och balans fick ge vika för behovet av lite söt och kaloririk tröstätning i det här huset. Veckan har tyvärr åter igen varit av det ofrivilligt eländigare slaget när min pappa, lillemans morfar, råkade ut för tråkiga efterverkningar på sin planerade operation. En rutinmässig titthålsoperation blev till en omfattande bukoperation med påföljande i det närmsta intensivvård, uppkoppling i alla möjliga och omöjliga ändar och lite andra aspekter som man helst skulle slippa. Att han får den bästa möjliga vård är jag helt säker på, men det tar på de mentala krafterna att höra sin pappa i luren hög som ett hus på morfin och utmattat väsa med slangar i halsen. Hu och fy, men vi hoppas att morfar repar sig snabbt och tills vi kan hälsa på honom tröstäter vi våra fastlagsbullar på de bästa hembakta vetebullarna:

Vetebullar till fastlagsbullar/semlor, 40-50 st

100 g smör*
5 dl mjölk*
50 g jäst (den för söta degar ska man inte använda har jag lärt mig i favoritboken Riddarbageriets söta - den jäser alldeles för snabbt)
1 ½ dl socker*
½ tsk salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
12-14 dl vetemjöl*

Smält smöret och tillsätt mjölken - rör ut jästen . Rör ner övriga ingredienser och arbeta degen ca 5 min i maskin. Låt jäsa 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bord, dela i 40-50 bitar som rundrivs till bullar och får jäsa ca 30 minuter på plåt, pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 250 C, ca 8 minuter.

Vispgrädden är naturligtvis ekologiskt och mandelmassa gör vi på lika delar strösocker* och mandel* som mixas och blandas med en riven bittermandel och lite vatten till önskad konsistens.

*ekologiska ingredienser6 kommentarer:

 1. Hoppas pappa kryar på sig snarast! Inte alls roligt när föräldrarna är rassliga. :( Du är mer än din fulla rätt att trösta med en semla... eller två!
  Kramar i massor!

  SvaraRadera
 2. Hoppas att din pappa kryar på sig. Jag ska nog baka semlor snart, det är så gott. Och angående jäst så använder jag alltid vanlig jäst, det har alltid fungerat bra. Kul att höra att även proffsen tycker så. :-)

  SvaraRadera
 3. Hoppas att allt löser sig med pappsen! Och angående semlor, ät du en för mig också! :-)

  Jag blev så imponerad när du startade ditt projekt med kul på riktigt, och så blev jag taggad att göra något själv. Har ju tänkt länge, drömt och planerat men aldrig gjort något åt det. Men nu så! Nu har jag tagit första steget, gått en inspirerande kurs och är så på gång!
  Så jag tackar för inspirationen med hela mitt hjärta!

  SvaraRadera
 4. Så tråkigt med alla komplikationer för din pappa. Hoppas att han kryar på sig snart och kan komma och mumsa på vad som ser ut att vara förföriskt mumsiga semlor!

  Kram, Helena

  SvaraRadera
 5. Ibland är det verkligen tur att det finns fastlagsbullar att trösta sig med... Hoppas morfar repar sig snabbt!!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Nämen usch då..... Hoppas att han kryar på sig snart.... Semlor låter som en mycket bra tröstätning :-) Åt semlor i helgen... gott!!! älskar semlor (tyvärr kanske man ska säga....)...

  Många kramar
  Charlotte

  SvaraRadera