13 september 2010

Bästa knölen

DSCF3259
Det var dags att ta upp de sista potatisarna ur landet innan jag tar nya friska tag och skapar en odlingslimpa på platsen som nu behöver vila från potatis i ett par år för att säkert inte drabbas av nematoder och andra tråkigheter. Vart potäterna ska ta vägen nästa säsong är den stora frågan när man förfogar över blott 332 kvm tomt (och därpå står givetvis också huset och ett rejält trädäck!), men jag ska väl komma på något. Kanske får vi nöja oss med färre potatisstånd i ett gäng stora kärl!?
Häromveckan hittade jag hos Tre tjejer i köket receptet på en potatissoppa med citron och timjan som fått pris i prestigefyllda (?) tävlingen Årets Potatisstjärna. Soppan lät god och jag kan rapportera att resultatet var mångdubbelt godare än vad jag ens hade kunnat tänka mig och detta kommer bergis att bli ett frekvent inslag hos lilla familjen i höst. God, snabb och helt klart prisvärd höstmat! Därtill den enkla baguetterna á la lillkillens mormor.
Potatissoppa med timjan och citron, 4 portioner
½ kg potatis*
1 medelstor gul lök*
olivolja*
2 ½ dl matlagningsgrädde*
5 dl grönsaksbuljong*
2 tsk torkad timjan
1 liten citron*, helst ekologisk
salt och nymald peppar*
Skala och tärna potatisen i små tärningar, skala och finhacka den gula löken. Fräs löken i lite olivolja på låg värme så att den blir mjuk men utan att den tar färg. Tillsätt potatisen och rör runt så att potatisbitarna blandas med löken.
Häll på matlagningsgrädden och låt koka upp, sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen mjuknat. Se upp så det inte bränns, rör om ofta! Blanda i grönsaksbuljongen och timjan och låt koka upp.Precis innan det är dags att servera finriver du citronskalet och pressar i citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
*ekologiska ingredienser

2 kommentarer:

  1. Det bara poppar upp sopprecept överallt. Det kan väl ändå inte vara så att hösten har kommit ? ;-) Men soppa är ju gott, så är det bara.

    SvaraRadera
  2. Det känns lite udda med citron i soppan, men jag tror bestämt jag måste testa!

    SvaraRadera