13 juni 2011

Hipp, hipp, hurra


 ...ropar vi för mormor som fyller pensionist idag! I denna stund befinner hon sig på andra sidan Kattegatt för vidare äventyr och förmodligen välbehövlig vila efter en intensiv helg med sin lille dyrkare och svans. Hela helgen har vi fått rå om mormor och morfar och lilleman missar inte en värdefull sekund tillsammans med sina två lekfavoriter.


Den här gången räckte det tydligen inte med lek och skoj från arla morgonstund, utan den lille skulle prompt också sova mellan de tu. Hur man kan välja den formen av snarktortyr är för mig ett mysterie! På vaken tid hann vi med allt från frukost vid stranden, till stora visningen av nya tomten, middag på stan och en härlig kväll i botaniska trädgården i Götet.

Är det födelsedag så är det, så med lite lätt improvisation bakades en mumsig hallon- och kolatårta med orginalrecept från Bara en kaka till... Slarvig ingrediensinventering och avsmak för animaliskt gelatin gav oss ett välsmakande, men aningens för sladdrigt resultat. Nästa gång ökar jag på snabbgelatinet enligt receptet nedan och allt ska säkert vara tiptop till både smak och konsistens.

Chokladtårta med hallon- och kolamousse, ca 10 bitar:

Chokladbotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
0,5 tsk flingsalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 c i 15-20 min. Låt sedan svalna.

I orginalreceptet var det mousse på dulce de leche, men är man dum nog att glömma köpa kondenserad mjölk får man sno ihop en kolasås som bas istället...

Kolasås till kolamoussen
1 dl sirap
1 dl socker
2 dl grädde
1 krm salt
1/2 tsk vanilj
2 msk smör
Häll grädde, socker, sirap, salt och kakao i en kastrull. Koka upp och rör hela tiden i ca 5 minuter. Tag såsen från plattan och rör i vaniljsocker och smör. Låt svalna till trögflytande konsistens.

Kola (eller dulce de leche)-mousse:

1 burk kondenserad mjölk (kokt i ca 1,5 timme) eller kolasåsen ovan
1+2 dl vispgrädde
1 påse snabbgelatin
2 äggulor
Vispa ut kolakrämen/såsen i grädden, rör ner snabbgelatinen. Vispa de 2 äggulorna för sig, och 2 dl grädde för sig, rör ner allt i gräddkolasmeten. Häll moussen ovanpå chokladbottnen, och ställ in i kylen att stelna.

Hallonmousse:
200 g hallon
0,75 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 påsar snabbgelatin
Kör hallonen med en stavmixer och vispa ut med 0,75 dl florsocker och snabbgelatinet. Vispa 2 dl grädde, och vänd ner hallonröran. Bred hallonmousen ovanpå dulce de leche-moussen, och låt stelna ytterligare några timmar innan servering. Garnera gärna med färska hallon och citronmeliss.

4 kommentarer:

  1. Oj så gott det ser ut! Smaskens! Och så stor han har blivit Lilleman!
    Kramar!

    SvaraRadera
  2. OMG så gott! Vi stod ett par kollegor och dreglade över datorn. Sånt gör vi på jobbet ;-)

    SvaraRadera
  3. Näe, inte kan mormor ha hunnit bli pensionär!? Ser ut att vara alldeles för ung för det!
    Men va fanken - grattis från en annan trädgårdsnördsmamma. :)

    SvaraRadera
  4. Jösses vad smarrigt det verkar, åh så sugen jag bliiir ! Såg dig i Coop bladet idag, KUL!
    Ha en skön helg
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera