20 juni 2011

Skogens guld glimmar redan


...är den härliga rubriken som möter mig i GP på nätet när jobbdatorn stånkar igång. Dubbel glädje att både kantarellsäsongen ser ut att ligga i startgroparna och dessutom får jag äntligen ge mig ut i den efterlängtade cyberrymden. Nog för att det säkert gjorde oss gott att ha en paus från multimedia när Telia tog såväl telefon som TV och bredbandet ofrån oss vid lördagens störtskurar, men lite lätt abstinens får man allt efter både blogg och nyheter.

För att inte tala om hur praktiskt det kunde ha varit att ha tillgång till busstidtabell i arla morgonstunden och ett recept till kvällens flädersaftskokande. Inte att nämna hur uppgiven min stackars make verkar efter att ha rapporterat en timme i Telias felanmälningskö och fortfarande 23 desperata stackare före.

Tillbaka till de härliga nyheterna som skapar förväntan och längtan till årets turer i svampskogen...

"De senaste åren har det droppat in rapporter om kantareller redan före midsommar och det är likadant i år, säger Magnus Neuendorf, botanist och svampkännare i Göteborg. Förra året var ett väldigt bra kantarellår och hittills tyder mycket på att det kan bli likadant i år, eftersom vintern och våren varit snarlika fjolårets... Men mycket hänger på hur vädret ser ut i juli, då måste det vara rätt mycket regn och lagom varmt. Får vi ett antal veckor med helt torrt väder och ingen nederbörd alls, då blir det inga svampar. Men även om vissa av det eftertraktade guldet har tittat fram på sina håll redan nu, så är det slutet av augusti och september som är kantarelltider framför andra."

Stövlar på - hemliga svampstället, här kommer jag!

Bilden är lånad från GP

5 kommentarer:

 1. Jag plockade kantareller i lördags ;-)

  SvaraRadera
 2. Tänk så härligt att få vara besservisser på svampplockning. Som vanligt kommer mitt nyvunna färska kunnande,
  ( idag ) från " ångradion ". Svamp = kantareller dyker nästan alltid upp i
  början på juni. Då i soliga gläntor längs skogsvägar. Sedan blir dom färdiga allt djupare in i skogarna allt efter sommaren går mot höst. Eller för att göra parafras på "rattmuffen". Tröja av = svamp i glänta. Tröja på och regnrock = svamp i djupaste skogen. Glöm inte var du hörde det först !

  Gråpäronet ( svamperfarenhet = 0 )

  SvaraRadera
 3. Ååå jag har då inte sett några kantareller än... och andra sidan har jag inte tittat heller. Måste titta lite närmare då...

  Ja här blir det också flädersafttillverkning snart ;-) Denna underbara goda saft, det bästa jag vet!

  SvaraRadera
 4. Jippie, nu är guldet här!

  SvaraRadera
 5. Då borde det snart vara dags att ge sig ut och leta.. :) Antar att ni ligger några veckor före oss här efter norrlandskusten... ;)
  Hoppas du har haft en underbart fin midsommarafton!
  Kramar!

  SvaraRadera