Med tanke på den välkända midsommarnubben Hallands Fläder skulle man ju kunna inbilla sig att denna växt eventuellt skulle täcka hela landskapet, men icke så här i de mest norra delarna fick vi erfara. Längs med motorvägen och alla andra avgasfällor finns de i mängd, men när man gick på jakt här i de förhoppningsvis något mindre koldioxidstinna omgivningarna var flädern desto sällsyntare..i alla fall om man inte hade fräckheten att promenera in på någons tomt och tömma det odlade beståndet.
Så i sammanfattning syntes mamman bestiga diverse mindre berg för att på toppen konstatera att blommorna hängde över en gigantisk myllrande myrstack (undra på att inte ens de aggresiva saftkokande granntanterna skövlat här...), med gråten i halsen konstatera att man inte hur gärna man än vill kan ta sig igenom en mindre åker med brännässlor i midjehöjd iklädd minimal sommarklädsel och till sist klängandes som en (förhoppningsvis osynlig!) apa skövla varenda klase på den buske som stod 4 mm utanför en tomtgräns. Snacka om förnedring!
Nu är i alla fall klasarna med ljuvligt doftande fläderblommor i tryggt förvar hos lilla familjen och som vanligt är timingen oklanderlig...det ska alltså hängas över en kokande jättegryta med saft idag på årets hittills varmaste dag - 22C i skuggan kl 9.oo. Lysande! För den som eventuellt har inspirerats att klänga som en apa i de lokala fläderbuskarna ikväll följer här receptet på min mammas, dvs mormors, underbart goda flädersaft samt den härliga dessert som måste tillverkas så fort saften är klar:
Mormors flädersaft
Ca 6 liter koncentrerad saft som räcker hela året om man fryser in ca 3/4, halveras med fördel för den som nöjer sig med en lagom dos för sommaren.
80 klasar fläderblommor
4 liter vatten
4 kg strösocker
6 citroner
120 gram citronsyra
Tvätta blomklasarna och tvätta och skiva citronerna innan de läggs i en rymlig gryta. Koka upp vatten och socker och lös därefter upp citronsyran däri (blanda först i kopp med liten mängd vätska). Häll sockerlagen över blommor och citroner, låt stå i kylen 3 dygn. Krama ur citronerna och ta upp - låt stå ytterligare 2 dygn. Sila och häll upp på flaskor och/eller i plastburkar för att frysa in.
Mormors fläderparfait - 6 portioner
4 ägg-gulor
2 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl outspädd flädersaft
1 msk citronsaft
Vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden hårt och blanda med äggsmeten. Rör i saft och citron och frys i sockerkaksform minst 10 timmar. Vid servering doppa snabbt i hett vatten, stjälp upp och servera med röda vinbär eller hallon. Ljuvligt sommargott!
Tweet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar