1 april 2011

Tvära kast

 DSC03240

Livet tar sig tvära kast och just nu känns det som en underdrift att beskriva min insida som en mjäkig berg- och dalbana. Med en sjuk förälder utan diagnos och tragiska dödsfall på jobbet blir dalarna tidvis djupa, men däremellan gör sig den underbara våren påmind med årets första citronfjäril och alla glädjeämnena i att ha en ljuvlig tvååring och en make som ställer upp som stöd i alla väder. Det är väl det som kallas livet…skulle jag tro.

Lilleman och jag har en ledig mysdag idag, men vi skulle förmodligen få Försäkringskassan att gå i okontrollerad spinn om de visste att jag väljer att åka till jobbet (alldeles obetald!) med sonen för att servera kollegorna frukost på nybakat bröd och frallor. Det har sina sidor det här med att jobba mindre än alla andra, till exempel att man missar fredagens trevliga stund med fika eller frukost. I-landsproblem i det stora hela, men man är väl inte sämre än att man i alla fall tar sitt ansvar och bakar lite bröd åt alla andra stackare som inte ska tillbringa resten av dagen med världens finaste lillkille. En liten stund får de i alla fall låna honom och vi får väl se om kontoret står kvar efter att den lille varit på upptäcktsfärd och provtyckt hissens alla knappar ett par hundra gånger.

Gårdagseftermiddagen tillbringades med att sno ihop de goda frukost frallorna med russin och en ny mycket trevlig bekantskap ur Martin Johanssons nya bok Enklare bröd

Kaffekavring, 1 limpa

100g / 1 dl varmt kaffe
60 g / 1 dl råg- eller vetekross
5 g / 1 tsk jäst
200 g / 2 dl vatten
90 g / 0,75 dl brödsirap
390 g / 6 ½ dl rågsikt
6-9 g / 1-1 ½ tsk tsk salt


Häll kaffet över krosset och låt stå 15 min. Lös upp jästen i rågkrosset och tillsätt sedan vattnet. Blanda i sirap, salt och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Täck med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.
Smörj en avlång brödform och tryck ut degen i formen - låt jäsa övertäckt ca 45 min. Sätt ugnen på 250°.
Ställ in formen mitt i ugnen och sänk värmen till 225°. Grädda ca 45 min, tills innertemperaturen är 98°. Godast om det får stå en natt innan det serveras.3 kommentarer:

 1. Vad gott brödet ser ut. Jag har inte köpt Martins nya bok ännu, men den står på min önskelista.

  SvaraRadera
 2. Det känns lite konstigt när man
  säger det men allt det där hemska
  som bara händer med sjukdom och död ger mig ofta en liten tankeställare om hur bra jag faktiskt har det för det mesta.

  Det är OK att glädjas även när sorgen ligger nära.
  Ibland får jag träna på det där med vardagsglädeje, andra dagar flödar den av sig själv.

  Ha en härlig söndag

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Är jätteintressrad av fröbyte. Jag vill framför allt ha fler sorter av paprika och chili men ej så noga exakt vad.
  Jag har fler basilikasorter som inte är sådda än och därför inte står med på min lista, tex limebasilika och kanelbaslika.
  Du kan väl skicka mig din adress i ett kommentarsmeddelande som jag ej publicerar. Så kan jag posta lite frön och du postar några passande tillbaka. Eller vill du bestämma mer detaljerat?

  SvaraRadera