27 mars 2011

Söndagsläsning: Slow Gardening

slow

Just den här helgen befinner jag mig i himmelriket på Nordiska Trädgårdar och jag vågar knappt fundera på vad konsekvenserna av all trädgårdsinspiration kommer att bli nästa vecka när vi åter vänder hem. Tjälen börjar på riktigt gå ur jorden och innan jag vet ordet av kommer jag att hänga i trädgården till långt efter solen gått ner så gott som veckans alla dagar. Det är så mycket man vill och aktar man sig inte noga blir det ljuvliga nöjet alldeles för snart fullt av måsten och "jag ska bara..."

I år har jag dock gett mig själv en riktigt god grund för lååångsam njutning med noggrant begrundande av den underbara boken som våra vänner så omtänktsamt gav mig till födelsedagen förra året. Vissa människor har den där inbyggda talangen att alltid träffa mitt i prick med presenter och min gulliga vännina A är just en sådan person. Än en gång var det uppenbart när jag till min stora lycka packade upp boken Slow gardening : lustfyllda projekt för den medvetna odlaren av brittiska trädgårdsgurun Alys Fowler. Inte nog med att boken handlar om min absoluta favoritsysselsättning - odlande och trädgård, utan den har infallsvinkeln att skapa en prunkande trädgård till en låg kostnad och med minsta möjliga klimatpåverkan. I love!!!

Uttrycket "slow" känner man ju igen från slow food/living/etc., men i boken applicerar Alys Fowler det på ett utmärkt sätt även på sysselsättningen som vi odlingstokar ägnar oss åt. "Slow gardening" kallar hon det när man tar sig tid att njuta av egenodlade blommor och grönsaker, men kanske allra mest av själva vägen dit - att sätta ett frö, vattna och pyssla om och se hur det gror, växer och blomstrar eller producerar skörd. För mig är det absolut vägen dit som är den stora upplevelsen i trädgården och som jag skrev häromdagen känns det som om det här med fröodlande är näst intill beroendeframkallande.

Slow gardening är raka motsatsen till snabba genvägar och budskapet i boken är att en trädgård är något man skapar, inte något man köper. Jobbar man med och inte mot naturen och undviker motstår att försöka göra allt på en och samma gång, kommer naturen att hjälpa till på traven med kompost, gröngödsling, fotosyntesen och alla andra smarta processer som ingår i ett naturligt kretslopp.

Det är inte svårt att gissa att jag skulle bli upp över öronen förälskad i en bok som avhandlar allt jag själv tror på och predikar, men jag blev extra glad över alla de handfasta och praktiska förslag på hur man på ett enkelt och inte allt för flummigt sätt blir en gör-det-självare med gröna fingrar. Det handlar om jordförbättring, frön och förökning, återvinning och återbruk, hur man skördar och komposterar, planerar och väljer växter. Man får veta vilka växter som trivs var och hur man hanterar skadedjur utan att skada miljön och dessutom presenteras ett antal kreativa byggprojekt som kallbänkar av gamla lastpallar, kompostbehållare och roliga och alldeles gratis odlingskärl.

Är du minsta lilla intresserad av kombinationen odling och hållbart leverne, så rekommenderar jag en omedelbar tur till närmsta bibliotek eller bokhandel.

3 kommentarer:

  1. Hamnar självklart på önskelistan tillsammans med Rosendals trädgård, En lisa för själen, Trädgårdsvisioner och Mat att Äta mist en gång i Livet.

    Fyller år snart, kanske att jag kan få någon av dessa i födelsedagspresent av nära och kära... ;-)

    Hoppas att du hade en härlig upplevelse!
    kram

    SvaraRadera
  2. Måste låna...
    Här är det alldeles för hårt i marken för spadtag än så länge.
    Tyvärr!
    Däremot kan jag nog börja röja i växthuset i veckan och sopa/städa/skura lite...:)
    Tack för "hjälpen" med att uppmärksamma Bondjäntans naturliga via min "Veckans Kvinnliga Blogg".
    All reklam...osv.
    Kram!

    SvaraRadera
  3. :-) me like tooo! Den är fin, lånat den på biblioteket.
    Nu är de på G, postis tog med sig en påse Bianca förut. Jag tog de små, brukar sätta de små, och även för portots skull. Jag har aldrig provat att sätta en sån där bautastor, fast jag kanske skulle testa med en och se vad som händer ? Ha det gott !
    Lisa

    SvaraRadera