24 mars 2011

Missbruk eller inte?

DSC03199

Jag börjar fundera på om jag kanske skulle erkänna för mig själv att jag har drabbats av ett näst intill kliniskt fröodlingsmissbruk. Nu är det väl inte så allvarligt varken till konsekvenserna eller ur en seriös livsåskådningsmening, men för min omgivning i form av make och son innebär det vissa små obekvämligheter. Förutom att mamman och frun i huset spenderar alltför långa stunder hängandes över odlingstråg eller bara beundrandes över de små växande liven, så blir vissa delar av vårt hem mindre beboeliga så här dags på året.

Inne på min tredje odlingssäsong vet jag numera att man inte behöver sätta hundratals fröer av varje sort för att få fram ett par plantor till sin begränsade trädgårdsplätt, att fyrkantiga planteringskrukor är betydligt mer platseffektiva än runda i förodlingsstadiet och att kvalitet i allmänhet slår kvantitet på i stort sett alla aspekter av odlande - jord, frö, näring, etc....

Att jag sedan har en viss svårighet att omsätta dessa kunskaper när det gäller att begränsa sig och odla klokt är en helt annan femma. Som sagt har jag lärt mig att det räcker med att odla 5-6 frö av varje sort för att få fram 2-3 fina exemplar av t.ex. chili och tomat, som i sin tur reduceras till en planta när den väl flyttar ut och dess syskon får kärleksfulla hem hos kollegor och vänner.

Vari jag har ett bestående problem är att jag har så attans svårt att stå emot frestelsen att prova både olika grödor och sedan olika variationer av desamma. Som ni vet har jag en fullständigt galen "tomatskola" på tillväxt, fyra sorters paprika, fem sorters chili, två sorters kronärtskockor, sparris, persilja, basilika, physalis, cantaloupemelon och därtill en mix av aklejor, penséer, rudbeckior och andra sommarblommor. Säkert överambitiöst förodlade bondbönor, tre sorters pumpa, två sorters gurka och några plantor svartkål som ett experiment.

Egentligen skulle man kunna säga att det är bomstopp och fullsatt på odlingsparkett fram tills att frilandstomaterna ska i jorden i början på april. Tack och lov har jag en tydlig gräns för att detta inte ska ske innan vi imorgon åker på en långhelg till Stockholm och Nordiska Trädgårdar-mässan. För vem skulle kunna med att gå där bland välskötta plantor och veta att man fösummar sina späda nysådda frön därhemma. Plantorna på gång tänkte jag skämma bort med en bevattningsduk över hela diskbänken och lite till...hoppas det funkar!

4 kommentarer:

 1. Hahaha.. jag har samma problem.. O det värsta är att när alla gror så ska de skolas om.. Jag kan bara inte kasta dem... tänker att det säkert är någon som jag kan truga på en chiliplanta eller en liten söt pensé. förra året började grannarna gå omvägar runt vårt hus. Varje gång så stack jag till dem någon planta som jag inte hade hjärta att slänga.. ;)
  Såg hos Charlotta att du kommer till mässan i helgen!? Vilken dag?
  Vora toppenkul att ses!
  Kraaaam!

  SvaraRadera
 2. Ååååå samma samma här... ;-)

  När är du på mässan?

  SvaraRadera
 3. Ja ibland funderar man, över sitt helt igenproppade kök, tvättstuga, utflyttade dotterns rum, alla FULLA med krukor och...i år...naturgödslad jord - med doft :-) Men missbruk - näe - tror jag väl inte, he he !
  Lyckades gräva upp några skockor idag, kommer med posten nästa vecka.
  Skön vårhelg till dig !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Å vad du är duktig! Själv odlar jag för mkt jämt, men det gör ju inget, delar med mig mer än gärna till vänner o bekanta! Blommor är min bit (svärmor odlar tomaterna i sitt växthus, så får vi sen...) än har jag bara sått penséer o petunior, men senast i morgon måste jag så lite annat. Kliar i fingrarna! Trevlig helg!

  SvaraRadera