20 december 2010

Gillar julen i vårt hus

DSC02208

Nu börja det jula till sig ordentligt här hos oss och har man sett på den att allt blir mycket roligare när man inte skaffar sig en massa måsten. Årets julfirande blir på tu (tre!) man hand och vi har bestämt oss för att ta tillfället i akt att plocka bort allt som görs bara för att det “ska göras”. Maken och jag satte oss ner och skrev en lista på enkom den julmat vi verkligen längtar efter och den lilles önskemål om prinskorv med potatismos rymmer vi med nöje däri.

Idag har finfin KRAV-skinka inhandlats på lokala ekolivsen Tuvan och kompletterats med makens obligatoriska Nisses senap från gamla hemtrakterna. Lillens prinskorvar får sällskap av lite vuxnare viltprinskorvar och jag ska göra rödkålen som förra året blev utsökt (liknande recept hos Fru Purjo). Killarna trillade köttbullar häromdagen, gravad lax finns i kylen och strax landar ett par sorters sill där också. Jansson frestelse återstår och i denna stund doftar det ljuvligt från vörtbröden i ugnen. Ett par kokta ekologiska ägg i halvor, en fin rökt korv och en stark julost, sedan är vi kompletta. Lite kallskuret smyger maken säkert in och jag ska slutligen överväga om jag kan leva utan mammas goda sillsallad.

Som sagt – väldigt mycket roligare så här än med en massa måsten. Istället lägger vi krutet på allt roligt pyntande och pysslande vi kan göra tillsammans med den lille. Julbocken är klädd, granen står så grön och grann i stugan, vi njuter i fulla drag av alla väldoftande julblommor (som idag fick sällskap av lite tazetter) och imorgon avslöjar jag hur vi ska synda med alldeles för mycket hemlagat julgodis.2 kommentarer:

  1. Tänker som du. Att välja det som betyder något och strunta i allt annat. Gören julen till sin högtid.

    Vi prioriterar hemlagad mat och att mysa tillsammans med familjen = mor, syskon och syskonbarn. Julklappar går bort :-)

    SvaraRadera