21 december 2010

Sockerkoma?

chokladkola 

Så här i juletid blåser plötsligt alla ambitioner att tappa extrakilon bort. På något patetiskt sätt verkar julen vara alibi nog för att glömma allt vad kalorier heter och skjuta de goda avsikterna till det nya året. Surt då, men “sött” nu och hos Bakglädje, Mor-Mia och Söta Saker hittade jag mer än nog inspiration till de godaste godsakerna. Absoluta favoriten blev ett recept ursprungligen från Johanna Westman.

Chokladdoppad lakritskola med havssalt, ca 50 st

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl  turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt 

Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Krossa den turkiska pepparn i en mortel och blanda sedan krosset med grädde, socker, sirap och kakao i en vid gryta. Låt det koka kraftigt tills smeten klarar kulprovet Tror det tog ca 30 min i min ganska smala gryta. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Se till att den stelar ordenligt innan du skär den.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad och doppa varje kolabit i den smälta chokladen. Strö på lite havssalt innan chokladen har hunnit stelna. Förvara kolan kallt.

Mor Mias hemlagade snickers fick sig en rejäl modifikation när jag slarvigt köpte ingredienser på gehör efter att bara snabbt ha ögnat igenom receptet. Men goda blev de hursomhelst!

Snickers

1 burk jordnötssmör med crisp

2 dl sirap

1 dl socker

10 dl rice cripies

300g ljus choklad

Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen under omrörning utan att den kokar. Häll smeten i en bunke, tillsätt rice crispies och rör ihop. Lägg blandningen över en plåt och kavla ut den. Den bör täcka 3/4 av plåten. 4. Smält chokladen i ett vattenbad och bred över kakan. Låt stå kallt tills chokladen har stelnat och skär sedan i bitar.

Söta sakers chokladkola råkade bli bara kola när jag hade för bråttom att hälla upp den heta smeten i formen. Uppenbarligen mycket slarv i köket när man tar sakre och ting som de kommer, men det är säkert nyttigt för en disträ hjärna som min. Mindre hälsosamt för bilringarna, men det får vi åter igen hugga tag i på det nya året!

Kola, ca 40 st

50 g smör
1 dl ljus sirap
3 dl socker
3 dl grädde
(100 g mörk choklad - minst 70%)

Koka smör, socker, grädde och sirap i en stor kastrull tills smeten klarar ett kulprov. Ta av från värmen och blanda i den krossade chokladen. Häll ut på bakplåtspapper och skär i rutor innan smeten stelnar för mycket.

Lånad bild.2 kommentarer:

  1. Fy på dig!

    Jag sitter här och dreglar i en sådan omfattning att jag snart blir uttorkad och måste återställas med dropp!

    SvaraRadera
  2. Johanna Westmans kolor är sjukt goda. Herre gud, så mycket sött som slinker ned så här till jul... Jag som annars knappt äter godis.

    SvaraRadera