29 november 2010

Men var är kissekatten då?

DSC01983

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse – kärt barn har många namn, men hos oss kallas dagens välsmakande bak definitivt för “katter. Egentligen alldeles för tidigt, alldeles för gott för att hålla sig borta från, men framförallt med den riktiga saffranssmaken och de obligatoriska russinen. Förr om åren har jag alltid gjort den här lite lättare versionen med kesella och mindre smör, men i år får det det bli kvalitativt istället för kvantitativt ätande och därmed körde jag på dundersmörvarianten. Receptet hittade jag hos trevliga bakbloggen Bakglädje.

Men vad säger då min favoritkälla till värdelöst vetande om varför jag kallar dessa godingar för just lussekatter? Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan härleds till Lucifer, alltså djävulen. På 1600-talet kom seden med lussekatt till i Tyskland när man smällde i folk att djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan och ansågs då skrämma bort Lusse, alltså Lucifer. I slutet av 1600-talet kom lussekatten till Stockholmstrakten där de mer välbärgade bakade och åt dem. Först på 1800-talet, när man i Sverige började fira Lucia, spreds lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.

Rejäla lussekatter, ca 30 st

50 g jäst
5 dl mjölk
225 g smör
1 g saffran (2 paket) + 1 tsk strösocker
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
1 kg vetemjöl, spara ca 1 dl till utbaket

Pensling:
1 ägg
pärlsocker eller russin

Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt saffran i en mortel tillsammans med lite socker. Blanda ihop alla ingredienser. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.


Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 30 bitar och rulla långa korvar av degen och rulla ihop till lussekatter. Låt lussekatterna jäsa under bakduk ca 60 minuter. Pensla lussekatterna med ägg och lägg i ett russin (på någon annan smart blogg läste jag mig till att man med fördel blötlägger russinen en stund för att de inte ska dra all vätskan ur degen). Grädda i 4-5 minuter i 275 grader i mitten av ugnen. Låt lussekatterna svalna på ett galler under en bakduk.3 kommentarer:

 1. Alltid lika trevligt att kika in hos dig! :) Tack för recept på riktiga lussekatter!
  Kram kram

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du testade receptet. Jag har alltid varit väldigt nöjd med det här receptet.

  SvaraRadera
 3. Jag tror jag måste baka....blev så sugen på lussebullar!
  Hoppas du får en skön fredag!!
  Kram
  Malin

  SvaraRadera