7 december 2009

Början på stora julbaket

Så smått börjar det jula till sig hos lilla familjen och efter en pysslig helg finns det nu lilla "Jul på Liseberg" i vår lilla trädgård samt en frys full med mumsiga lussekatter.

Mamman hittade äntligen ett befriande "okladdigt" recept som var lika gott som enkelt. Tack och lov att det fanns lite saffran kvar från förra julen, då 0,5g i år gick lös på hutlösa 36,90 (!) riksdaler - hu! Tydligen gick krokusskörden i Iran åt pipan - föga anar förmodligen de iranska krokusbönderna vad det gör för svensk hushållsekonomi runt den 13:de december.

Mumsiga lussekatter, 30-35 st
1 pkt jäst (50 g)
100 smält smör*
5 dl mjölk*
2 påsar saffran (á 0,5 g)
1 burk lättkesella
1,5 dl strösocker*
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl*
1 ägg*
russin*
Smula jästen och häll över mjölk+smörblandning (37 C). Rör ut jästen, tillsätt kesella, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg, jäs 40 min. Baka ut lussekatter, jäs 30 min på plåt. Stick i russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda ca 8 minuter i 225 C.
*ekologiska ingredienser3 kommentarer:

 1. Du missade en sak i receptet; lägg undan några till farfar att konsumera på julafton. Han älskar lussekatter med massor av dyr eller billig saffran i. Jag ger mig tusan på att jag har luktPC, ty när jag förstorade bilden luktade hela kontoret saffransbullar.
  Provkökets test på EkoReko Janson har redan sprängt budgeten trots att alla beståndsdelar ej är på plats.
  Vad sägs om ICA ekopotatis a´ 17,50 kr per kilo, ekosmör 85:- per kg samt små fula lökar a´21:- per kg.
  Innan jag har fått fixat resten får jag vägen om banken och ordna en bankgaranti.

  SvaraRadera
 2. Käre svärfar, det kommer såklart en personlig lussekattsleverans när suget är så stort - din yngste son blir budbärare lagom inför Lucia när han på torsdag ändå ska ordna upp finanserna på ett av ortens större företag.

  Vad du är snäll som hörsammar svärdotterns ekodille. Jag får se till att göda dig ordentligt på julafton nu när jag har tömt din portmonä för hela första halvåret av 2010. Ett litet konsumenttips - släpp lite på dina envisa övertygelse och prova en gång att veckohandla på den så mycket ekovänligare Kooperationen - dagens Coop Forum pris på 1 kg ekologiskt smör 63,50 kr, 2 kg ekopotatis 25,90 kr och en stor påse med finfina ekolökar 15,90 kr. ICA is history!

  SvaraRadera
 3. Å vad de såg fina ut! Det julbakas på alla bloggar. Jag vill också, men tiden räcker inte riktigt till. Kanske på lördag?
  Drömmer fröken Dill

  SvaraRadera