9 december 2009

Pepparkakansdag

Förutom syrrans namnsdag (grattis Anna!) är det idag ännu en av de där älskade/hatade specialdagarna, förmodligen instiftad av fett- och/eller sockerindustrin, Pepparkakans dag. För lilla familjen är det alldeles för tidigt att rulla igång stora pepparkaksbaket redan, då det inte finns någon rimlig chans att det i sådant fall skulle finnas en endaste liten smula kvar till stora julehögtiden.

Pepparkaksbaket är dock en högst helig ritual i mammans familj och därför har morfar högtidligen inbjudits nästa vecka för en helkväll i kavlandets och stansandets tecken. Dagen för pepparkaksbaket är nämligen den enda dagen på året då (40-talist!) pappa/morfar med den äran tar befälet i köket. Så länge mamman kan minnas har hon, systern och fadern vigt en av dagarna innan julafton till att kavla, dividera om den idealiska storleken på rundlar, smakprova så det står ut genom öronen (varje plåt måste naturligtvis kvalitetssäkras med en ingenjör involverad i projektet!) och allmänt munhuggas om vem som glömt att ställa timern och huruvida pepparkakorna ligger tillräckligt plant i avsvalningsstadiet.

Receptet i fråga andas historia av stora mått då det nu gått från att vara farfars pepparkakor, till farfars fars pepparkakor och i år döps de så klart om till morfars farfars pepparkakor. Med risk för halshuggning utförd av familjens hövding delar mamman härmed med sig av detta fantastiska och superhemliga recept....

Morfars farfars pepparkakor
800 g vetemjöl*
400 g socker*
400 g smör*
1 ägg*
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
1,5 dl sirap*
0,75 dl vispgrädde*
1,5 tsk bikarbonat

Smält smöret, rör i socker och sirap - låt allt smälta samman. Blanda i mjöl och kryddor, blanda i grädde och ägget. Rör ut bikarbonat i lite vatten och rör i. Kavla ut degen genast efter att den svalnat, stansa ut kakor och lägg på bakpapperklädd plåt. Grädda ca 10 min per plåt i 200 C. Låt svalna plant (stränga order från morfar!)

Avslutningsvis har den observante säkerligen noterat att mammans fläskometer har stått tragiskt fastklistrad vid 43% den senaste månaden och mamman är nu innerligt trött på sin dåliga disciplin. Så mitt i denna bak- och godisorgie inför julhelgen tas det nu krafttag och domen lyder att inte en endaste liten julgodis blir tillgänglig för mamman förrän hon nått 50%. Fullständigt korkat och ologiskt att sätta sig själv på superdiet mitt i julstöket, men nu blir det andra bullar av...basta!

På bilden ovan är det naturligtvis mammas allra finaste Peppe-pepparkaka som gjort sig redo för stora julbaket tillsammans med morfar! GP kör förresten här en trevlig serie om pepparkakor nu...om man inte nöjer sig med lilla familjens fantastiska och historiska recept...

*ekologiska ingredienser

2 kommentarer:

 1. Pepparkaksdagen?!
  jag säger "dådetdå"...
  ja, du vet ju att min värld så ger jag inte mycket för dessa olika dagar... men vad gör väl det om hundra år? Pepparkakor är ju goda och så blir man ju snäll?! *fnissar*

  Tack för boken!

  SvaraRadera
 2. Jag önskar verkligen att jag hade ork/engagemang/lust att ävenledes baka som den bullmamma jag förväntas vara.
  Tyvärr brister traditionerna och orken tryter så familjen mångmamma får oftast nöja sig med köpekakor av pepparkaraktär!

  SvaraRadera