10 december 2009

Lilla ekoreko, vecka 50

Denna veckas lilla ekoreko blir mer av ett stön/gnäll (och med lite tur åtminstone en regelrätt konsumentupplysning...) än de brukliga uppmuntrande tillropen för en hållbarare livsstil. Det börjar ju nämligen dra ihop sig till tiden på året då vi genererar mångfalt mer material att återvinna under ett par veckor när det packas in och upp julklappar, tömms sillburkar, snapsflaskor, ansjoviskonserver och allt annat emballage som omsluter de vi ska kränga i oss från julbordet och kartongerna från LEGO, Philips och alla de andra julklappsleverantörerna staplas högt.

Med all säkerhet kommer man på juldagsmorgonen att mötas av en lokal återvinningsstation som svämmar över till den milda grad med kartongbitar, plastpåsar och allehanda skräp virvlande i vinden. Så är det ju tyvärr också under de flesta regelrätta besöken under året, men i mellandagarna brukar röran vara något i hästväg. Varenda gång man tagit sig samman och släpat sina påsar till återvinningsstationen händer det ofelbart att man blir irriterad på att a) det är fullt i bingarna och b) folk är så j-kla (excuse my French!) korkade och bara stjälper sin skit bredvid.

Vem är det de har tänkt ska komma dit och röja efter dem? Inte är det farbrorn (eller tanten?) från återvinningsentreprenören - för jag lovar dig han kunde inte bry sig mindre (...om han hade möjlighet skulle han säkert sätta upp skylten som sitter på de flesta svenska kontorsarbetsplatser: "din morsa jobbar inte här!".

För ett tag sedan var det här i kommunen rabalder om problemet med fulla återvinningsstationer och då lärde jag mig något nytt. Vi kommuninvånare (med hjälp av den alltid så hjälpsamma media i sådana sammanhang) gnällde såklart på ansvarig människa på kommunen att "hans" återvinningsstationer inte tömdes tillräckligt ofta. På sitt byråkratiska (och för all del korrekta) sätt skickade han bollen vidare och förklarade att det inte är kommunen som ansvarar för återvinning , utan det är fti - förpacknings och tidningsinsamlingen .

Aha - och vad är det här nu för tomtar då undrar man?? Jo, fti är, enligt egen utsago, ett företag inom återvinningsbranschen som har till uppgift att se till att förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns. De ansvarar för de 5800 återvinningsstationerna runt om i landet och finansieras bland annat med hjälp av förpackningsavgifter som företag som importerar, fyller och säljer en vara betalar. Verksamheten drivs helt utan vinstintresse och bygger på regeringens förordningar om producentansvar för förpackningar och tidningar. Bla, bla, bla...lägga miljöansvaret på den som producerar en vara... skyldiga att ta hand om varorna även efter konsumenternas slutanvändning. ..bla, bla,bla...

Låter ju som en trevlig utmaning att driva ett företag som sysslar med att leverera en tjänst staten tvingar producenterna att utnyttja (öppet mål typ...)! Det riktigt intressanta jag lärde mig i sammanhanget är alltså att det i priset som jag betalar för en förpackad vara (vilka torde vara de flesta utanför frukt och gröntavdelningen) finns det alltså ett påslag för den förpackningsavgift som min leverantör/producent ålagts att betala in till staten när han skickade ut sin vara på marknaden. Från att tidigare felaktigt varit småsur på kommunen som jag trodde inte fick ihop sin logistik är jag nu urförbannad på att jag faktiskt direkt (genom producenten) betalar för att fti ska komma och hämta det plast/papper/metall/glas som jag sliter och släpar till återvinningscentralen...och det gör de ju uppenbarligen inte till belåtenhet.

Våra vänner inom media (läs lokala Kungsbacka Posten) grävde vidare och ställde ansvarig man på fti till svars om varför det ser ut som värsta svinstian på i stort sett varenda återvinningsstation i kommunen - jämt! fti-mannen kom med det genialiska svaret: "- Det är inte så enkelt som man tror att tömma i tid. Vi vill spara in på antalet resor för miljöns skull." ...för miljöns skull...sure baby! och goddag yxskaft - nu slänger Kungsbackaborna sina fullt återvinningsdugliga sopor i avfallet istället och orsakar finfina koldioxidutsläpp både vid förbränning och när det sedan tillverkas nya förpackningar av nytt material istället för av återvunnet sådant.

Visste du att för varje återvunnen aluminiumburk minskar klimatpåverkan med minst 90 procent, jämfört med om man tillverkar en burk av ny råvara? För varje kg återvunnen plast som ersätter ny plast sparas minst 2 kg CO2 jämfört med om plasten istället blir fjärrvärme. Detta och mycket annat intressant om återvinning kan du förresten läsa i nya numret av Camino.

Beträffande den hopplöst överfulla återvinningsstationen i mellandagarna (och vid alla andra tillfällen med för den delen) kommer mamman att istället för att morrandes återvända hemmåt nu att ta saken i egna händer. Hos fti kan man nämligen lämna synpunkter om tömning och städning här och tro mig när jag säger att de kommer att vid tillfälle få höra ett och annat om sin ädla filosofi att "spara på resor för miljöns skull". Morra du med - vetja!

Behöver du tips och råd om hur du ska sortera din återvinning, så finns det här och här.


2 kommentarer:

 1. Bra inlägg i en angelägen fråga.
  Själv är jag, fyra år senare, djupt imponerad av att det fakiskt fungerar med tömning av återvinningscentralens behållare här där vi bor.
  För vår del skulle det inte finnas något alternativ till sopsortering, soptunnorna är helt enkelt för små och för dyra..

  SvaraRadera
 2. Kanonbra skrivet!

  Man blir ju "mörkrädd"
  Ta och skicka ut den här texten till dom du vet borde läsa den för den var som sagt kanonbra!!

  Snart är min plastpåse (som faktiskt är rätt stor) FULL av tomma värmeljusbehållare! Tänk, och det är bara HÄR hemma hos lilla mig! tänk om vi i dessa mysamedljustider skulle hälla alla (hela Sverige) dessa i en stor hög! Törs inte ens tänka på hur det skulle se ut! Många slänger dom ju säkert också i vanliga soporna :(

  Må så gott!
  /Eva

  SvaraRadera