24 oktober 2010

Plommonbröd utan plommon

DSC00695

Nu när jag ägnar mig år Viktväktardiet (jo tack - nästan 5 kilo lättare trots att jag uppehållit mig alldeles för nära för många frestelser på sista tiden) blir det inte att jag bakar så mycket bröd. Jag är nämligen alldeles för karaktärslös för att kunna låta bli ljuvligt nydoftande bröd...med alldeles för mycket Bregott på. Hursomhelst behövde surdegarna friskas upp efter att ha lämnats alldeles för länge åt sitt öde, så jag passade på att använda dem till ett fruktbröd. Några katrinplommon hade vi inte i skafferiet, så istället blev det russin och aprikoser, vilket blev lika gott det.

Receptet kommer från favoritboken Bröd från Brunkebergsbageri och som vanligt har jag halverat för att få plats i en icke-bageri-sizad hushållsmaskin.

Plommonbröd, 2 limpor
Steg 1:
40 g russin
50 g katrinplommon/aprikoser/annan torkad frukt
Fördeg:
100 g vatten
3 g jäst
120 g grovt rågmjöl
eller 225 g rågsurdeg
Steg 2
den mixade frukten och fördegen
450 g vatten
12,5 g jäst
675 g vetemjöl special
140 g grovt rågmjöl
20 g ljus sirap
22 g havssalt
solroskärnor till topping
Blötlägg frukten och mixa sedan till en slät massa (när du hällt av vattnet). Om du gör fördeg från grunden ska den stå blandad i 4 hr eller övertäckt i kylen över natten.

Blanda den mixade frukten med sur/fördegen och alla övriga ingredienser utom saltet. Arbeta 10 minuter i maskin och tillsätt sedan saltet, arbeta i ytterligare 5 minuter. Den ganska kladdiga degen vilar sedan 30 minuter.

Forma två bröd och doppa dem i solroskärnor och lägg (om du är den lyckliga ägaren av...) i jäskorgar med toppingen neråt - 1,5 till 2 timmar. Annars jäser du vanligt på plåt och får lite plattare bröd. Sätt ugnen på 250 C och sätt in en plåt nederst.

När bröden är färdigjästa stjälper du upp dem på en bakpappersklädd plåt, sätter in i ugnen och kastar in en kopp vatten på den varma plåten underst. Stäng luckan och sänkt direkt tempen till 200 C. Släpp ut ånga efter 20 minuter och grädda totalt ca 35 min till bröden når en innertemperatur på 98 C. Ät och njut!

2 kommentarer:

 1. Åh va kul att kika in här. Jag har verkligen haft en LÅNG och alldeles för matig paus.

  Jag har precis börjat dieta själv så det blir kul att följa dig här. Sist gick det jättebra men så slutade jag och gick upp allt igen. Ska försöka mig på att gå ned 10kilo.

  Hoppas att allt är bra med dig?

  Hälsningar
  Nina

  SvaraRadera
 2. Åh, vad duktig du är! Både med bakandet och dietandet! Rätt mänskligt att inte vilja avstå de där läckerheterna med massor av smör;)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera