20 oktober 2010

Fiberboost

DSCF3624[1]

Har du en mage som går som ett schweiziskt precisionsur eller själv inte har barn i grötätande ålder, så är dagens inlägg förmodligen fullständigt ointressant. Klicka vidare och gör något vettigare med de närmsta 30 sekunderna av ditt liv!

Om du däremot liksom jag ständigt känner dig jagad av livsmedelsverket/socialstyrelsens/folkhälsoinstitutets (eller vem det nu är som levererar de oumbärliga uppmaningarna om “fem frukt och grönt om dan”, “sex till åtta brödskivor”, “minst ½ dl kokta baljväxter”…), så ska jag dela med mig av en liten hemlighet. Här hemma äts det havregrynsgröt vareviga morgon och när det nu inte finns fiberhavregryn av det ekologiska slaget, så är det något som har fattats oss. Det är det där härliga rivet i magen som uteblir och man blir faktiskt inte alls lika mätt av den fiberfattiga versionen på gryn.

Lösningen på dilemmat fann jag i fina friluftskokboken “På en låga” (då man som bekant kan behöva sig lite extra mättnad på äventyr och framför allt en liten skjuts för tarmen när det ska hukas på darrande ben bakom kvist och gren) och nu har vi fått magrafskänslan tillbaka för både stor och liten. Mycket enkelt blandar man följande ingredienser i en burk och blandar sedan ner en matsked per portion innan man kokar ihop havregrynsgröten:

Fiberboost
1,5 dl kruskakli
1,5 dl vetekli
1 dl hela linfrön
0,5 dl psylliumfrön


2 kommentarer:

  1. När jag läste överskriften tänkte jag att "jaha, en till som fått dille på att spinna, värst vad det är populärt!". =)

    SvaraRadera
  2. Havregrynsgröt är ett måste här varje morgon! Blåbär, katrinplommon, mandlar och en skvätt linfröolja i så känner man sig supersund!:-)

    SvaraRadera