12 september 2010

Söndagsläsning och vildmarksmat

lågaTill vår lägerhelg förra veckan hade en av tjejerna gjort en fantastisk insats gällande idéer för lite roligare matlagning på stormkök. Hon hade hittat den fantastiska vildmarkskokboken På en låga – kokbok för uteätare och därur lagades två härliga anrättningar till luncherna - ena dagen ljuvlig gnocchi enligt nedan och andra dagen tortellini ackompanjerad av en het sås och lite gröna krispigheter.

Bokens författare Karin Sundqvist är kock och något av en äventyrare vad jag kan förstå. Hon har seglat som just kock ombord på stora segelbåtar över Atlanten såväl som serverat champagne och foie gras på lyxyachterna i Saint-Tropez.

Mellan seglingarna ägnar hon sig åt friluftsliv och äventyr modell häftigare och har då utmanat sig själv med att laga gourmétmiddagar på stormkök med råvaror som är lätta att bära med sig och som har lång hållbarhet. Därur torde boken vara sprungen och tillsammans med injudande bilder lockade dessa härliga recept mig att omedelbums beställa detta inspirerande mästerverk.

Författarens devis är: "Livet är för kort för att äta frystorkat!" och i boken får man utmärkta tips och idéer för hur man bäst planerar maten inför en friluftsresa, vilket kök man bör använda och vad som är smart att tänka på när man skall laga mat utomhus.

Att På en låga – kokbok för uteätare är nominerad till Svenska Designpriset & Svenska Publishingpriset förvånar mig inte det minsta! Nu ska lilla familjen ut i skogen och laga gourmetmat! Kanske tar vi först en repris på den utmärkta...

Gnocchi med citron och salvia, 2 pers 
gnocchi, 1 pkt
krossade tomater, 1 burk
färsk salvia, 1/2 kruka
saft av 1 citron
salt och peppar
röd chili efter smak
bacon, 1 pkt
Koka upp vatten med lite salt tillsätt gnocchin. Sjud tills de flyter upp, cirka 2–3 minuter. Häll av vattnet. Koka i annan panna upp de krossade tomaterna tillsammans med hackad salvia, chili, salt/peppar och saften av en pressad citron. Blanda i gnocchin precis innan servering. Vi lade sedan till en paket bacon som frästes i egen panna och sedan ströddes över portionerna.

Funkar precis lika bra som en snabblagad middag hemma på spisen.

1 kommentar:

  1. Måndag 13 september startar en veckas rea med 30% rabatt på alla Lunafigurer! Passa på!!!!
    Kram Malin

    SvaraRadera