10 september 2010

De gröna på efterkälken

DSCF3111

Det är nästan med gråten i halsen en odlare maniskt kollar termometern varje dag i arla morgonstund för att konstatera att vi emellanåt är svindlande nära nollan på natten. Att det är kallt av bara den kan mamman som tillbringade lördagsnatten i vindskydd intyga, men jag ber en stilla bön till vädermakterna att frosten ska hålla sig borta bara ett liiitet tag till. Det är så många av mina skyddslingar som behöver hålla ut en vecka till eller två för att förse mig med en skörd som inte klassas som barnarov. Ovan Jamaican bell - chilin som verkligen gör skäl för sitt namn, men när är den klar att skörda? Ska den vara grön?

DSCF3112

Purjon som kom i jorden på tok för sent kämpar på och jag hoppas att några soliga höstdagar motiverar den till lite mera tillväxt innan jag skördar de små rumporna. 

DSCF3114

En olyckskorp kraxade i mitt öra att paprikor krävde växthus - nåväl, inte är mina California Wonder stora, men nog ska de gå att skörda och äta under september.

DSCF3118

Borlottibönorna fick plötsligt sig en rejäl skjuts och bönan sköt ut som en spets. Plantorna blev definitivt inte de utlovade metrarna höga, men ett par torkade bönor ska vi nog få med oss in i höstrusket.

DSCF3151

Totalt mot all logik för någon som fortfarande har kylen full med förra årets inlagda gurkor sådde jag i ett svagt ögonblick gurkor "av Västeråssort". En efter en smyger de fram...

DSCF3152
...både mer och mindre gurkformade. Första skörden lades in häromdagen enligt min mammas suveräna recept.

DSCF3154
Även knölfänkålen kom i jorden i senastelaget, men ett par av plantorna ska nog hinna till påbjuden storlek på "knölen" - 3 till 5 cm enligt Åke Truedssons toppenbok Grönsakslandet.

DSCF3156

Chilin skulle säkert önska sig ett växthus, men den kämpar tappert på med sina många frukter. Någon vecka till får den på sig, men sedan åker både åtminstone en chiliplanta och en paprikaplanta in på fönsterbrädan i köket i ett försök att förlänga säsongen.

1 kommentar:

 1. Hej Mimmi,
  Vad mycket härligt du har att skörda! Och vilka underbara brödbak du gör!!! Här är en mack-lisa till:)
  Jamaican Bell brukar jag ofta odla, dock inte i år. Den ska bli röd och är jättegod, bara "milt het". Om det är risk för frost så klipp av några grenar med frukter och häng upp och ner inne. Det är vackert och oftast slår de om till sin mogna färg, innan de börjar torka:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera