9 september 2010

En viktig väktare

greve-stroganoff 

…här hemma är maken som helhjärtat stöttar mig i min kamp mot kilona genom sunda matinköp och lagandet av utsökta måltider i smal anda. När man kommer hem fullständigt utsvulten efter jobbet är det ljuvligt att i dörröppningen mötas av lika delar bamsekramande son och utsökta dofter från köksregionerna. Viktväktandet online funkar bra och så här två veckor in i övningen kan jag glatt konstatera mig drygt ett mjölpaket lättare och fortfarande med motivationen på topp att tappa många fler.

Dagen till ära bjöds man på utsökt fågel simmandes i smakrik sås och därtill ett mättande råris och hemodlade körsbärstomater i allehanda färger. Mina varmaste rekommendationer oavsett om man vill bli av med eller lägga till kilon. Smaklökarna trivs oavsett!

Stroganoff med kyckling och champinjoner, 4 port

1 skivad gul lök*

1 vitlöksklyfta*, pressad

2 tsk olivolja*

350 g kycklingfilé i strimlor

225 g skivade champinjoner

1 tsk paprikapulver

1 msk worcestershiresås

2 msk konjak

1 hönsbuljongtärning*

3 dl vatten

1 dl creme fraiche*

2 msk hackad persilja

salt och peppar*

Fräs lök och vitlök i en wok eller panna. Lägg i kycklingen och låt den brynas lätt. Blanda i champinjoner, paprikapulver, worcestershiresås, vatten och konjak, smula i buljongtärningen – låt sjuda på svag värme i 20 minuter. Tillsätt creme fraiche, salt, peppar och persilja. Servera med råris och något grönt.

Visste du…? …att anrättningen Stroganoff skapades för en matlagningstävling i S:t Petersburg. Rätten är uppkallad efter kockens arbetsgivare, greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811), som enligt historien var så tandlös på äldre dar att man tvingades skära hans köttet i små strimlor….saxat från Wikipedia!1 kommentar: