9 september 2010

Sista sommarturnén

DSCF2877

På något sätt känns sommar och semester redan avlägset, men det är faktiskt bara tre veckor sedan vi snurrade runt på sista delen av vår "summer of 2010 tour". Lillkusinen hade bjudit in till (sin) namngivningsfest i Sörmland, men man är väl inte sämre än att man lyckas mellanlanda i Väster- och Östergötland, Småland (vem kom på det namnet till världens största landskap...) och Öland när man ändå är i farten.

DSCF2874

Vadstena låg bra till för en bensträckare, men se här var det både sött och bjöds på klosterkultur och klosterträdgård. Till nästa säsong ska jag allt läsa på om rutsystemen och apa efter de trädgårdskloka munkarna. 

DSCF2881

Två nätter i Linköping kolliderade med stadsfestival och en känsla av att hela stadens befolkning och fler därtill festade loss på vårt rum. Att bo precis vid stora torget hade sina sidor, men hotellet hade smart nog eliminerat eventuellt gnälliga gästsynpunkter genom att duka fram öronproppar på nattygsbordet i preventivt syfte. Lillen sov som en stock utan minsta lilla propp...

DSCF2952
Lillpojken har blivit stora hjälpredan som definitivt inte ska sitta i någon mesig vagn längre. Man måste ju hjälpa sin gamle far med mammas tunga packning.

DSCF2954 
Via Nyköping, lillkussen och färd genom lååånga Småland landade vi i Kalmar. Morfars intresse för kultur och domkyrkor verkar inte ha träffat nästa generation heller, i alla fall inte när det finns djupa brunnar att pluppa stenar i.

DSCF2956
Vi bodde på Stadshotellet och fick vibbar av hur det kan tänkas ha varit att vara handelsresande någon gång på 50-talet. Rent och helt, men tiden har nog stått still ett tag här. 

DSCF2964  
Vi drog ut på Öland för att hälsa på vid "Kyngens" lilla sommarstuga. Buskarna var välansat och huset gnistrande välputsat, men annars är nog min egen trädgård allt charmigare...

DSCF2981
...men "Kyngens" kissekatter, det var grejer det!

DSCF2990

Vidare till Borgholm som var en bra turisttrött liten håla - förmodligen med baksmälla från sommarens invasion. Vi kan ha inbillat oss, men vi blev övertygade om att ALLA verkligen kände ALLA efter att ha betraktat livets gång från en uteservering på gågatan. Lilleman bokstavligen fastnade för det rika utbudet av bollar.

DSCF2997
Möllorna, eller väderkvarnarna på rikssvenska, är ett av de givna fototillfällena längs med vägen. Massor av dem fast att det idag tydligen bara finns 355 kvar av de 2000 (!) som fanns utspridda över Öland för 100 år sedan.

DSCF3002
Dagens höjdpunkt blev definitivt besöket i den underbara trädgården på Capellagården i Vickleby söder om Färjestaden. Trädgården är sprungen ur den öländska bondgården och har i många år utvecklats för att nu bestå av en ljuvlig grönsaksodling, örtagård, rosengård och fruktträdgård.

Capellagården ligger vid kanten av Stora Alvaret och formgivaren Carl Malmsten upptäckte en förfallen bondgård som 1957 inköptes och renoverades kärleksfullt till att bli Capellagården. Idag är detta en fristående internatskola med fokus på hantverk och trädgård och drivs av en ideell stiftelse.

DSCF3013 
Efter en bra stund i det härligt genomtänkta och omsorgsfullt planerade grönsakslandet var jag helt övertygade om att det är hit jag ska den dag jag är redo att byta skrivbordsstolen mot sådant jag brinner för. Det ges nämligen just här en ekologisk trädgårdsutbildning som tar avstamp i odlandet och mycket av den teoretiska undervisningen är tydligt knuten till de praktiska momenten i trädgården. Hade vi inte haft barn hade inget kunnat stoppa mig från att dra till Vickleby redan nästa vår....

DSCF3045
Tillbaka till fastlandet via ytterligare en natt i Kalmar...

DSCF3057
...och sedan genom jättelandskapet som ironiskt nog kallas Småland...och har en väldig massa vägarbeten i sina skogar.

DSCF3064
På tips från bloggkompisen Mångmamman snokade den här mamman sig fram till Klockaregårdens trädgårdsbutik i Ör som visade sig vara en riktig liten trädgårdsidyll mitt ute i skogarna norr om Växjö.

DSCF3069
Arrangemangen var ljuvliga och jag kände mig extra rik när jag kollade in prislappen på citrusträden och jämförde med vad jag hade gett på torget i Kalmar - yes! Om ändock lite "pricy" för växterna, så var butiken väl värd en runda för alldeles gratis inspiration.

DSCF3083
Sista stoppet före hemmet var Hestraviken och där var allt en motsats till sliten inredning på ett stadshotell. I ett litet mysigt rum hade man åstadkommit en riktigt högklassig oas som osade design och dyra materialval lång väg. Påkostat och rejält och en riktig lyxkänsla mitt i skogen. Inspiration togs med hem för vad man kan åstadkomma med lite textilier och en snygg lampa.

DSCF3097

Middag hanns tyvärr inte med på det mysiga Värdshuset, men frukosten där var helt ljuvlig med en massa "hemgjorda" godsaker. När man kanske minst anar det får mamman och pappan dra tillbaka för en barnfri helg i gourmetmatens tecken!

DSCF3091

Lilleman njöt på skogspromenad i omgivningarna, men sen skulle ni ha sett honom när han kom hem till sina älskade leksaker. ALLT skulle provas igenom för säkerhetsskull - det kunde ju stått och rostat...eller något!


2 kommentarer:

  1. Vilken trevlig och mysig semestertripp ni hade.
    Kul att inspirationen var gratis, jag har hört att priserna inte är det i Öhr!

    SvaraRadera
  2. Verkar ha varit en riktigt mysig resa genom Sverige. Nästan så man kan ta resplanen rakt av och gå i era fotspår...... ; )

    SvaraRadera