16 september 2010

Att inledas i frestelsen

hasselnötsbröd

Det blir inte så mycket bakande av nu när jag viktväktar av den enkla anledningen att jag har absolut noll disciplin med mackor och kaloririka pålägg om de finns tillhands när sena kvällskurret i magen sätter in just före sänggåendet. Häromdagen när det var dags att friska upp surdegarna kunde jag dock inte motstå att låta de små stackarna komma till nytta istället för att glida ner i avloppet.

Receptet kom från favoriten Bröd från Brunkebergsbageri och allra godast blev det att rosta skivorna när bröden legat insvepta i bakduken ett par dagar.

Hassel- och valnötsbröd, 3-4 bröd
700 g vatten
250 g vetesurdeg
20 g jäst
950 g vetemjöl special*
200 g grovt rågmjöl*
25 g ljus sirap*
30 g havssalt
100 g rostade hela hasselnötter
100 g valnötter
Blanda samtliga ingredienser utom saltet och nötterna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter.Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Tillsätt nötterna och arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 40 minuter.

Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna, avlånga bröd. Låt jäsa i ca 1 timme eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Lägg bröden med skarven uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in dem i ugnen, häll en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned, stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.

*ekologiska ingredienser, bilden är lånad

2 kommentarer:

  1. Så mkt kul i matlagningsväg ni hittar på hela tiden! Hoppas jag också snart får ork att sätta igång på riktigt igen!

    SvaraRadera
  2. Låter gott.
    Jag har Brunkeberg-boken hemma på lån just nu. Men jag är lite fundersam över den stora andelen surdeg som ingår i recepten, ibland hela 500 g(!). Jag brukar på sin höjd ha ca 200 g surdegsgrund i kylen åt gången.
    Och är det surdegsgrund som menas i recepten, eller är det meningen att man ska starta upp en surdeg dagen innan baket. Gissar på det sista.
    Hur gör du?

    SvaraRadera