17 september 2010

What goes around, comes around…

rittman

När jag gick naturvetenskapliglinje på Söderslättsgymnasiet i början av 90-talet hade vi en knepig biologilärare som med jämna mellanrum inte fanns på plats för att undervisa sina lagom tillmötesgående elever. Det var vid dessa tillfällen den riktige tokstollen (som vi alla i klassen var rörande överens om att han var) dök upp och vikarierade.

Han såg ut som en vildvuxen viking i helskägg, hade supertöntiga snickarbyxor i jeanstyg och på fötterna hade han de för skånska “bonnlurkar” obligatoriska “träbonnarna” (träskorna). Den stackars mannen fick ingen kred alls av oss snoriga tonåringar (trots att vi i grund och botten var pluggisar och töntiga naturare!) och lyssnade på hans undervisning eller intresserade oss för vad han hade att säga var det sista vi gjorde. Sedan dess har jag av naturliga skäl inte förärat denna stackars vikarie en endaste tanke.

Nu  har det gått en 16-17 år och jag har lite mer livserfarenhet i bagaget, något mer genomtänkta tankar om hur jag vill leva mitt liv och framförallt med en passion för att ta tillvara vad naturen har att bjuda oss på. Sann patriot som jag är och med ett brinnande intresse för matlagning med äkta och schysst producerade råvaror läser jag gärna bloggen Skånska skafferiet. Bloggerskan och ICA-handlaren Anna har ett par gånger i förbifarten nämnt den supersmarta och ypperliga affärsidén Jordnära, varifrån butiken tar in ett gäng unika delikatesser direkt från den skånska myllan. Nyfiken i en strut var jag tvungen att ta mig en närmare titt...

..."vårt företag är specialiserat på att plocka och leverera vilda örter, svamp och bär. Jordnära levererar just nu till restauranger i Skåne, Göteborg, Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors och har bland annat världsberömda NOMA i Köpenhamn som kund."

Undertecknad blir ännu nyfiknare och läser lite varstans i pressen om Jordnäras grundare Roland Rittman - den tokige vikarien från gymnasiet! Rittman gick arbetslös en längre tid, hittade mycket svamp och när den inte fick plats i frysen kom han på att han kunde sälja den. Han ställde sig på torget i Lund och upptäckte att gubben bredvid sålde nässlor. Då fick Rittman idén att också sälja egenplockad ängssyra, ramslök, fläder, maskros och harsyra och det blev upptakten till hans firma som idag sysselsätter honom på heltid och dessutom har fyra personer anställda på deltid.

Detta utspelade sig 2004 och timingen var ypperlig för när proffskockarna just fått upp ögonen för den begynnande eko- och närodlattrenden och det som för många av oss också blivit en längtan tillbaka till det naturliga och okonstlade. Rittman var smart och började bearbeta lyxkrogarna i Köpenhamn och Malmö och har man dem ombord kan man snart vara med och skapa trender skulle jag tro. Jordnäras samarbete med superheta NOMA gav ringar på vattnet och snart hade Rittman en hel klase krögare i hälarna som ville var lika trendriktiga och fylla menyerna med oväntade läckerheter direkt från livslevande naturen. Detta fenomen är numera känt som ”det nya nordiska köket”.

Den gamle gynnaren i trätofflor har alltså lämnat de otacksamma snoriga tonåringarna bakom sig, mycket väl förvaltat sina kunskaper om naturens skafferi och snurrat igång en välmående verksamhet som både väcker positiv uppmärksam och förmodligen är lite lagom lukrativ med tanke på priserna de slutgiltiga maträtterna betingar hos lyxkrogarna.

Tänk om jag då i början på 90-talet hade lyssnat på den töntige biologivikarien istället för att helhjärtat engagera mig i att tycka och tänka om hur fjantig han var och vilken menlös smörja han försökte lära oss. Då hade det kanske varit jag som i rättan tid knäckt koden till befolkningens längtan tillbaka till det naturliga och nu kunnat tjäna storkovan på det som jag tycker är det roligaste som finns – plocka svamp och bär, ströva i skog och mark och mässa budskapet om att ta tillvara naturens skafferi….

För den som blir sugen på att prova lite vild mat direkt från naturen rekommenderar Rittman naturligtvis svampplockning så här på hösten – kantareller och karljohan. Under vintern plockar han kirskål, granskott, strandgyllen, myskmadra, harsyra och gulplister. På våren är vi flera med Roland som mumsar nässlor, men man borde också plocka sin egen rams- och kajplök och knipa en och annan luktviol innan man växlar över på strandörterna under sommaren.

Bilden är lånad från DN, fotograf Anders Hansson

3 kommentarer:

  1. Vilken underbar historia.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Min man som också gick på Söderslätt minns Rittman :-)

    SvaraRadera