18 september 2010

Fisken går på torra land

trefot

På helgen i lägerteknik häromveckan var det tuffa pix med sovande i vindskydd i nära nollgradig nattemperatur, räddningstekniker med kapsejsad kanot och allmänt släpande och konkande för att bygga upp en exeplarisk lägerplats i övningssyfte. Ett område det definitivt inte gick någon nöd på oss var beträffande mathållningen och allmänt intag av allehanda godsaker. Vi lagade lunch på stormkök och åt så det stod ut genom öronen och på kvällen kom stora grytan fram för att hängas på trefot över elden.

Kloka instruktörer hade planerat en minst sagt utsökt trerättersmeny och det föll mig alldeles i smaken att förtära fisksoppa efter en dag på vattnet. Att den var allt utom viktväktarmässig hade mindre betydelse när man ägnat dagen åt att paddla och släpa runt kanoter och packning - jag njöt i fulla drag invid elden med en kåsa Chardonnay som finfint komplement. Fisk och potatis kom onödigt "halvfabricerade" i kuber för friluftslivet, men hemma använder man såklart färska ingredienser.

Utsökta fisksoppan från strandkanten, 4 port

2 sorters fisk i kuber - t. ex. 300 g lax och 300 g sej/kolja
3 morötter i slantar
6-8 potatis i tärningar
2 gula lök hackad
2 klyftor vitlök, hackad
7-8 dl vatten + 2 fiskbuljongtärningar
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
vitt vin, salt och peppar efter smak
Bryn grönsakerna, blanda i övrigt utom fisken och låt koka tills grönsakerna är nästan mjuka. Lägg i fisken och låt koka ett par minuter tills fisken är genomkokt. Smaka av!

1 kommentar: