10 augusti 2010

Som på restaurang, men bättre

DSCF2366[1]

Det var ett par dagar sedan vi grillade – dels för att vi har varit på resande fot och dels för att vi är så hjärtans trötta på att lyssna på grannarnas omväxlande semester-familje-gräl och ömsom deras brölande som resultatet av semesterglädje på burk. Kalla oss “partypoopers” om ni vill….

Hursomhelst, vår alldeles egen grillkock fortsätter att överträffa sig själv vid grillen och idag fick han onekligen högsta betyg för sin insats med en liten laxrompa. Jag älskar den rökta laxen som man köper dyrt på bland annat Fiskrögeriet i min barndoms Skanör och hade inbillat mig att man inte kunde uppnå den goda rökta smaken utan “ordentlig anläggning”.

Så fel jag hade…maken gjorde jobbet ännu ett snäpp bättre (med inspiration av Paul grillar) på sin Svensson-Weber och vi var alla tre helt saliga över resultatet. Det var definitivt inte sista gången med rökning på grillen och nästa gång kopierar vi Rögeriets utsökta marinader på lime-chili eller champagne innan vi lägger på firren på gallret.

Rooisbosrökt lax på grillen, till två vuxna och en liten
500 g benfri laxsida med skinn
1 msk salt och 2 msk socker
saften av en halv lime
3 msk rooiboste och ett par repade vedartade kvistar av rosmarin
Laxen gneds in med socker och salt och lades på folie och ett bakplåtspapper. Rosmarinkvistarna och teet lades direkt på glöden i en liten tilltryckt skål av folie och alla spjäll stängdes på grillen. De första 5 minuterna låg locket på medan röken underifrån gjorde sitt. Sedan togs “rökskålen” bort och locket lades på i ytterligare 5 minuter (fortfarande med alla spjäll stängda) – hela tiden med direkt grillning.

Till åt vi färskpotatis och de fantastiskt goda grillade morötterna med citron mandel och koriander (också från Paul grillar) och jag gjorde en sås på yoghurt, riven gurka (som saltades och kramades ur), klippt mynta och salt och peppar.

1 kommentar:

  1. Måste införskaffa 'Paul grillar'! Gillar både Paul och grillat.

    SvaraRadera