1 augusti 2010

Att evakuera en frys

DSC01305

Snabb koll med svärmor indikerar att körsbärssäsongen är på G och med andra ord drar stora plundrarresan till Västergötland närmare. Förra året såg det ut så här – mamman hängde och klängde som värsta babianen i körsbärsträden, medan den lille “apungen” jollrade stillsamt på filten nedanför.

I frysen fanns fortfarande 2,5 kg körsbär som behövde evakueras för kommande skördar, så inspiration hämtades  från nätet och sockerråttan nummer ett – Leila Lindholm. Leila gjorde en mumsig choklad- och hallon marmelad och glad i tantpralinen “choklad med körsbär” byttes hallon mot körsbär och lite prima sprit lades till.

Körsbärssylt med choklad och konjak
2, 5 kg körsbär – jag var lat och kokade med kärnor och silade sedan av saften, ca 0,9 L
5 dl syltsocker
1 msk citronsaft
200 g mörk choklad
2 msk konjak
Blanda saften av bären, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Smält i chokladen och konjaken. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara svalt.
Sylten passade sedan utmärkt i en…

Rulltårta
3/4 dl vetemjöl*
3/4 dl potatismjöl*
1,5 tsk bakpulver
3 ägg*
2 dl socker*
2 msk kallt vatten
Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten tillsammans med vattnet. Grädda på bakpappersklädd plåt, ca 5 min i 250 C. Strö socker över, lägg på ytterligare ett bakplåtspapper och eventuellt en dagstidning, vänd. Låt svalna, bre på sylt och rulla ihop.
*ekologiska ingredienser

2 kommentarer:

 1. Hej Mimmi, vilken underbar blogg du har för att inte tala om din härliga beskrivning av dig själv! Du får mig att le :)

  Hittade dig tack vare din hälsning vid "kaffesumpen", hoppas du får nytta av den.

  Kramar från Vessigebro!

  SvaraRadera
 2. Körsbärssylt med choklad och konjak, det lät spännande.
  Kram Malin

  SvaraRadera