19 juli 2010

Två ljuvliga smaker

  DSC01322 

Dessertsuget slog till hos mamman och ska det vara gott på riktigt, så ska det vara crème brulée! Månadens sötsak hos Söta Saker uppmanar dessutom till att kombinera två smaker, så här gjorde vi oss till alldeles ordentligt.…eller vad säger ni om crème brulée i sällskap av en len, men härligt syrlig havtornssorbet som alldeles perfekt bröt av mot det riktigt söta i krämen och dess mumsigt brända sockertopping!?

Lite restaurangstuk om jag får säga det själv….och pappan i huset trodde han skulle fått ge åtminstone 89 kr på lokal i stan…. Vi mumsade glatt!

Crème brulée, 6 ramekinskålar (de små traditionella vita, räfflade…om någon undrar)
3,5 dl mjölk*
1 dl vispgrädde*
1 tsk vaniljpulver* (dvs krossad vaniljstång) eller 1 stång
75 g socker*
5 äggulor*
lite råsocker att bränna på toppen
Koka upp mjölk, grädde, socker och vanilj. Ställ smeten att svalna, eventuellt i kallt vattenbad. Häll den sedan över äggulorna under kraftig omrörning, och häll försiktigt i formarna upp till kanten. Lägg formarna i vattenbad och grädda i ugn i 180º tills de stelnat.

Detta var första gången jag lyckades få “puddingarna” helt stelnade och då tog det en timme. (Tydligen kan man kolla att de har stelnat genom att sticka ner en trästicka och när inget fastnar är de klara). Låt svalna , strö lite råsocker på och bränn av dem med brännare eller under varm grill.

Därtill hade vi havtornssorbeten som jag faktiskt gjorde på min misslyckade havtornsgelé = saft från förra året. I frysen hade jag motsvarande 3 dl havtornspuré blandat med ca 2 dl sockerlag. Det blandades med en vispad äggvita och fick sedan gå i glassmaskinen 40 minuter. Resultatet blev underbart!

*ekologiska ingredienser

3 kommentarer:

 1. Hej Mimmi,
  Vilken ljuvlig dessert! Verkar enormt avancerad men också desto godare:)

  Mina blommande purjolökar är tre stackars purjostjälkar som aldrig blev skördade förra året. De blev kvar under snön och när tjälen gått ur jorden flyttade jag dem till en blomsterrabatt. Där växer de nu så vackert! Detta tips fick jag från Claus Dalbys fina trädgårdsblogg. Han köper billig purjo i affären på våren.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Ser jättegott ut och proffsigt ut! :-)

  SvaraRadera
 3. Det där ser verkligen gott ut! Skulle jag oxå betala för ;)

  SvaraRadera