14 juli 2010

Trött på gubbar

DSC01245

Nu vill jag inte rensa jordgubbar på vääääldigt länge. De röda gubbarna gick nu för smått sensationella 10 kr/litern, så det blev tvunget att inhandla en hel låda för förädling till vinterns förråd. Sylt smaksatt med lime, vanilj (ekologisk Bourbon Vaniljpulver) och fläder (koncentrerad saft) och fler flaskor av den goda jordgubbs- och rabarbersaften.

Mamman som är en kär vän av att skörda i naturens skafferi har en endaste svag punkt och det är just jordgubbsplockande. Till skillnad från Linda på Äleberg som var redig och spenderade en hel dag på självplocken, så lider jag fortfarande av aversioner mot hela fält av jordgubbsplantor sedan ungdomens hårda sommarjobb.

På sena åttiotalet när det fortfarande var svenska skolungdomar som agerade bärplockare i detta avlånga rike var mamman och hennes kompis Emilia två av dem under två (om ni frågar mig) alldeles för långa jordgubbssäsonger. Klockan fem på morgonen (under sommarlovet!) rullad vi ur sängarna, drog på oss förhoppningsvis svala, men dock heltäckande kläder (halmen kliade som attan!), hoppade upp på cyklarna och trampade en mil (när våra snälla föräldrar inte förbarmade sig och klev upp lika tidigt för att ge oss skjuts) för att plocka ett gäng 15 literslådor i utbyte mot hela 75 riksdaler per enhet.

Fler än en gång åkte också de tufft intjänade slantarna med de nedkladdade jordgubbsplockarkläderna in i tvättmaskinen – dagsverke plus/minus noll (minus en gó sovmorgon!).

Någon som fortfarande undrar varför jag inte självplockar?

1 kommentar:

  1. =)

    10 kronor liter, så billigt är det inte på självplocket här, så jag förstår att du köpte! Hade jag också gjort om jag kommit över till ett sådant pris, här kostar köpegubbarna fortfarande 25kr/liter...

    SvaraRadera