14 juli 2010

Startskottet har gått

DSC01109

…för min absoluta favoritsysselsättning på hela året när jag kör igång på alla cylindrar för att ta hand om allt det underbara som naturens skafferi erbjuder. Först ut är jordgubbarna som bönar och ber om att bli syltade och saftade, samtidigt som det brinner i knutarna att ta vara på både rabarbern och fläderblommorna.

Häromdagen blev jordgubbarna till marmelad med en twist av lime och idag dök de ner i grytan tillsammans med ett par stjälkar frisk och syrlig rabarber. Receptet från recepfavoriter.se var busenkelt och resultatet föll sannerligen både vår lille skrutt och hans sockerråttor till föräldrar väl i smaken.

Jordgubbssaft med rabarber
1,5 kg jordgubbar (cirka 3 liter)
500 g skalad och hackad rabarber
7 dl vatten
8 dl socker
2 krm natriumbensoat
Rensa jordgubbar och koka upp med vatten och rabarber. Koka och mosa mot kanten med en slev. Häll av i silduk eller durkslag med kökshandduk.

Mät upp saften och tillsätt socker och natriumbensoat (eller hoppa över konserveringsmedlet och frys in saften). Rör om och koka tills sockret löst sig. Häll saften i väl rengjorda flaskor med skruvkork eller tät kork.

1 kommentar:

  1. Javisst är det jättekul med allt syltande och saftande! Men jag har slut på burkar nu, det är mindre kul. =/

    SvaraRadera