15 juli 2010

Stolthet i en tomat

DSC01162

Precis som jag utlovade/hotade med i början av veckan har jag gett mig den på att den här veckan dokumentera årets erfarenheter i odlandet innan all lärdom är som bortblåst. Vad bättre än ett gäng blogginlägg för att kunna titta tillbaka nästa vår när det är dags för frö/lök/plantbonanza. Med lite tur kanske en och annan av er till och med blir sugen på att prova på något du inte odlat förut. Tack för inspiration till kommande inlägg från Bondjäntan och härliga Elisabeth som så exemplariskt lärde mig massor om grönsaksodling i våras på workshopen med Kungsbacka Trädgårdsvänner.

DSC01025
I år blev ju tomaterna något av mitt speciella skötebarn och många har arrangemangen varit för att dessa små sötnosar skulle trivas hemma hos oss. Förra året drog jag upp mina första egna plantor, men många var nybörjarmisstagen i form av för små kärl och för lite gödning och vi åt säkert inte fler än fyra fullmogna små godingar. Däremot blev det en väldig massa gröna små pyttingar kvar när frosten kom och de resulterande i och för sig i mumsig marmeladen på gröna tomater. Receptet kommer framöver – förhoppningsvis före frosten…
DSC01032  
Redan i mitten på mars planterade jag mina fyra sorter av tomater lite blandat som breddsådd och i individuella småkrukor, i såjord. Det blev busktomaten Taxi, den gula pärontomaten Yellow Pearshaped, körsbärstomaten Cheerio och Supersweet 100. Utan växthus var timingen god, men med lite bättre förhållanden än en blek vintersol i bad- och gästrum hade man kunnat vänta en månad till tror jag. Nu blev fallet att vi fick leva hela senvåren med absoluta mängder av tomatplantor som flyttade runt vårt familjeliv likt ett femtonspel.

DSC01160

Stackars grannen, tillika kollegan, fick ännu ett heltidsjobb när hon snällt ställde upp som vattnare under vår tvåveckorssemester i maj. Lärdom till nästa år: våga rangera ut bland plantorna tidigare (ingen behöver 50+ plantor i en liten villaträdgård och familj och kollegor blir så glada för ett par växtvilliga plantor), bind upp plantorna med rejält långa blompinnar tidigt (min kollega var halvt förstörd när hon lämnade efter sig en ringlande djungel av lianer kors och tvärs i vårt köksfönster) och se till att ha stora krukor på lager (jag har en plan!).
   DSC01163

Årets absolut bästa trädgårdsinvestering var definitivt de sex rymliga (och grymt fula – ska fiffas till med en snygg träsarg) 60L murbrukstrågen som nu huserar 21 välmående plantor i skyddat läge längs med husväggen på altanen. Dränering borrades och lådorna fyllda med jord och kogödsel till ca 2/3 ställdes på små plintar för avrinningens skull. På vår undangömda vägg mellan husen finns ytterligare åtta mindre estetiskt tilltalande plantor i 12L-hinkar. Separationsångest? Vem jag?

DSC01227

Det där med att hålla isär sorterna från varandra inbillade jag mig att jag hade full koll på, men nu när de blommar och bildar frukter visar det sig att jag inte alls var så noggrann som jag trodde. Lite hejkonbacon är det allt i lådorna och inte alla blad matchar varandra. Jag inbillade mig att jag hade en övervägande majoritet av gula pärontomater, men frukterna hittills säger något annat. Nedan i alla fall en päronformad rackare.
 DSC01229

Cheerio var länge det rangligaste och skabbigaste jag sett i plantväg, men nu senare än de andra sorterna blommar den något alldeles hysteriskt. Med tipset från diverse bloggar att gynna pollineringen genom att rysta plantorna ordentligt ser jag nog lagom intelligent ut när jag varje kväll går min runda för att frenetiskt skaka mina gröna vänner.

DSC01225

Någonstans i bloggvärlden hade jag också läst att tagetes håller ohyra borta från tomaterna, så därför drog jag upp ett gäng tantiga sammetstagetes. Nog för att mina plantor är fina och fria från ohyra (peppar, peppar!), men nästa år får jag antingen dra upp dubbelt så många eller låta bli. Nu ser det lite “duttigt ut” med bara ett par tre i varje jättekärl.

Fortsättning följer naturligtvis när vi börjar skörda. Tills dess tar jag en minnesanteckning om att jag nästa år ska prova Whippersnapper, som tydligen är rekordtidig, och därtill någon lustig svart sort. Vad har du för favoriter och tomattips?

2 kommentarer:

 1. Kul att få se dina tomatodlingar! De ser väldigt fina ut!

  Jag har två svart sorter, black sweet cherry och black russian, det ska bli spännande när de mognar sedan.

  Är du säker på att det du visar på bilden är en gul päron? Jag har samma sort, och där är frukterna mkt mer päronformade... Din är mest lite avlång...?

  SvaraRadera
 2. Linda: Säker är det sista jag är efter mitt klantande och sammanblandande av plantorna. Det var mest uteslutningsmetoden som ledde mig att tro att detta verkligen var pärontomaten...som det stod på skylten i tråget.

  Supersweet 100 har jag koll på och Cheerio tror jag mig blommar först nu, sedan har jag mina stora "Granny Smith"-liknande rackare som jag tror är Taxi. Så det var mest uteslutningsmetoden, men vi får se när de mognar - gula ska de ju bli!

  SvaraRadera