16 mars 2010

Odla

DSC00194

DSC00198

Häromdagen fanns det så äntligen både tid och inspiration att få ner de första fröerna i jorden och gästrummet har nu antagit ny skepnad som växthus/barnkammare för pyttesmå groende skott. För mamman som befinner sig på sydligare breddgrader långt ifrån de törstiga små underverken är det ett något nervöst faktum att växtlighetens öde ligger i makens händer för tillfället. Vi pratar om en man (som trots många andra fina sidor) inte skulle upptäcka en uttorkad och törstande stackars planta om den så hoppade upp och satte sig på hans nästipp.

Sålunda tages telefonkontakt morgon och kväll för att förutom rapportera sonens bravader och underfundiga påhitt, vidare tjata hål i huvudet på maken om att "fröna i fönstret ska sprayas rikligt, ärstskotten ska sprinklas med vatten, vattnet ska bytas på den ljuvliga vårbuketten i vasen och näring tillföras, sticklingarna ska vattnas - pelargonerna får inte bli för fuktiga, hängpetunian är däremot väldigt törstig, medan hibiskusen verkar leva sitt eget liv...bla, bla, bla"....maken har nog stängt av för länge sedan......

Såvida de klarat livhanken i makens tuffa (men rättvisa, säger han) skola väntar det hemma förhoppningsvis groende frön av :

  • Körsbärstomater Cheerio
  • Tomater Supersweet 100
  • Basilika
  • Citrongräs
  • Persilja
  • Kronärtsskocka Imperial Star
  • Chilipeppar Lombardi
  • Paprika California Wonder

Med rådande köpstopp fanns det i år inget utrymme att införskaffa kompletterande tråg och plastkrukor, så jag satsade mestadels på att bredså i stora plasttråg. Några kom från mindre miljövänligt packeterad frukt och grönt och andra tiggde jag till mig från den stackars Karamellkungen-representanten som stod och fyllde på godislådorna i butiken. Snacka om återbruk!



1 kommentar:

  1. Visst är det härligt att få sätta dom små fröna i jorden. Mina tomatplanter har börjat komma upp och det blir massor med basilika. Snart blir det egengjord pesto igen!

    SvaraRadera