8 juli 2010

Nära döden med en kyckling

DSC00969

Mamman var bra sugen på att få prova nya köttkvarnen till sin Kitchen Aid och första “offret” blev ett gäng kycklingfiléer. Dessa skulle bli färs för att vidare förvandlas till burgare och sist ta en tur på makens heta grillgaller tillsammans med de goda grillbakade hamburgerbröden.

I ärlighetens namn är jag trots min förkärlek till att både laga och äta proteiner från det animaliska riket inte någon vidare fan av att hantera köttråvara i sitt råaset format. Jag gör vad jag behöver, men det här med att mala kött var liksom lite väl “nära döden” för både mig och kycklingen. Kitchen Aids fina tillbehör i all ära, men jag kände mig varken mer eller mindre som “kungafamiljen snuskar runt med korvtillverkning” anno 1985.



Hursomhelst blev burgarresultatet fint och påminde inte det minsta lilla om kungens slabbiga julkorvar. Man får passa sig att inte grilla för länge när det är 100% ren filé och inte minsta lilla fettstrimma att spela på.

Kycklingburgare med en ton av Asien, 6 burgare

1 klyfta vitlök* , pressad
lite chiliflingor
1 knippe färsk koriander*, hackad
600 g kycklingfärs
1 msk sweet chilisås
2 tsk soja*
1 lime, skal och saft
svartpeppar*
1 tsk flingsalt
olivolja*

Blanda allt och forma 6 burgare. Grilla 3-4 minuter på varje sida, men var försiktig så att de inte blir övergrillade och torra.

Till burgare och bröd hade vi salladsblad, skivad rödlök, ananasringar och en basilikakräm bestående av

1 dl matyoghurt*

1 vitlöksklyfta*, pressad

3 msk basilikablad*, finstrimlad

salt och peppar*

*ekologiska ingredienser



2 kommentarer:

  1. Och jag som älskar min köttkvarn!
    Boendes på tvättäkta landet med mark som ingår i jaktlagets domäner, får vi en del älg- och rådjurskött varje år.
    Min köttkvarn är oumbärlig då, när jag i vild förtvivlan sliter med hela rådjur eller stora mängder älgkött.
    Billig och lyxig mat blir det också, fråga bara mina svärföräldrar.
    De bor idag i Stockholm respektive Bollnäs och där är motsvarande kött gris(!)dyrt att köpa!
    Men det där om att passa sig för hög temp är riktigt, fettmängden går ju att bestämma själv...

    SvaraRadera
  2. Jag håller verkligen med! Gillar inte att HANTERA rått kött i någon form. Däremot äter jag konstigt nog både råbiff, sushi och ostron med stor njutning.

    Det där receptet er underbart ut, men jag tror jag köper färdig kycklingfärs istället:)

    Ha det sommargott,
    Charlotta

    SvaraRadera