11 juni 2010

Magiska tomater

tomatFröken Dill är min absoluta favoritbloggare på ämnet mat och jämt och ständigt hittar jag där inspiration till familjens middagar. Mormor och morfar har precis anlänt för en helg med lek och bus och efter jobbet skulle det alltså snabbt snos ihop något som matchade en god pava Jacob's Creek Grenache Shiraz från Oz.

Valet föll på “Dillens” Paj med ugnsrostade tomater som visade sig vara en helt ljuvlig symfoni av Medelhavsinspirerade smaker. Tricket att “långbaka” cocktailtomater och sedan förgylla dem med en liten dressing kommer definitivt att återanvändas i andra sammanhang.

Paj med ugnsrostade tomater

125 g smör*

4 dl vetemjöl*

1 krm salt

2- 3 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g cocktailtomater*
salt, nymald svartpeppar*, en nypa socker*
1 msk olivolja*
1 msk röd balsamvinäger*
3 ägg*
1,5 dl mjölk
*1,5 dl grädde*
1 paket fetaost
1,5 dl hackade färska örter t ex basilika, timjan och persilja

Skär kryss i toppen på tomaterna. Baka i 150 C ca 1 timme.  Vispa ihop olja, vinäger, salt, peppar och socker. Droppa blandningen över tomaterna och baka i ytterligare ca 30 minuter.

Tärna smöret, blanda med mjölet och saltet i matberedare. . Häll på vattnet, lite i taget. Nyp till sist ihop degen och tryck ut i en pajform. Nagga degen, förgrädda pajskalen i 200 grader, ca 10 minuter.

Mixa samman ägg, mjölk, grädde och fetaost. Rör ner de färska örterna, salt och peppar. Lägg de bakade tomaterna i pajskalet, häll på fetaröran och grädda i 200 graders ugn ca 35 minuter.

Dagens bild tog jag mig friheten att låna av bloggen Gourmetodling som har ett toppentips här på hur jag ska sol/ugnstorka mina egna körsbärstomater senare i sommar när mina 26 (!) plantor dignar under små röda pärlor.

*ekologiska ingredienser



2 kommentarer:

  1. Ja, att långbaka tomater i ugnen är en klar hit!

    SvaraRadera
  2. Ja det här snor jag rakt av, tack så mycket! :-)

    SvaraRadera