18 juni 2010

En dejlig dansk

DSC00743

Bröd har det blivit i mängd å det senaste och det är favoriten Brunkan som fortsätter att inspirera. Inför mormor och morfars besök slog vi till på en riktig "magrensare" i form av danskt formbröd till bredden proppat med krossad råg och allehanda frö. Lättbakat, jättegott och till allas förvåning en riktig favorit hos den lille - rakt upp och ner utan varken smör eller pålägg!

Brunkans danska, 2 formbröd

Blötlägg:

400 g vatten

50 g rågsurdeg

175 g krossad råg*

60 g grovt rågmjöl*

125 g solroskärnor*

75 g linfrö*

20 g havssalt

Steg 2:

blötläggning

200 g vatten

50 g jäst

300 g vetemjöl*

250 g rågsikt*

150 g mörk sirap

Blanda blötläggningen och låt stå 5-6 timmar. Blanda i alla de övriga ingredienserna och kör 10 minuter i maskin. Låt vila 30 min.

Dela i två delar och lägg i varsin smord brödform, låt jäsa 1,5-2 hr. Värm ugnen till 250 C och sänk värmen till 175 c när du sätter in bröden och kastar in ett par isbitar. Släpp ut ånga efter 30 min. Grädda ca 1 hr till 98 C. Låt svalna på galler och plasta in.

*ekologiska ingredienser



2 kommentarer:

  1. Mm, det låter supergott. Tror jag tar och skriver ut det här inlägget direkt. Tack för alla dina gulliga kommentarer hos mig:)
    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  2. Ja men visst är det brödet supergott!!
    Min son älskade det också.

    SvaraRadera