7 maj 2010

En herrelös trädgård


Egentligen har jag idag inte alls tid att göra något annat än att packa inför morgondagens resa, men dessvärre är attraktionskraften att åka i helt fel riktning efter jobbet alldeles för stark. Det är nämligen dags för Lisebergs Trädgårdsdagar och jag kan inte motstå en snabb liten inspirationstitt innan det egna trädgårdslandet lämnas vind för våg åt vädrets oregerliga makter i två hela veckor.

Som utlovat kommer här också lite listiga tips och tricks som jag snappade upp på den utmärkta workshopen i grönsaksodling som jag bevistade förra helgen:

Ett utmärkt sätt att förbereda för ett nytt land, en ny pallkrage eller rabatt är att anlägga en "jordlasagne" - gräv ca 25 cm djupt, lägg ett lager tidningar, 10 cm kompostjord, ett lager icke nedbrutet hushållsavfall (endast frukt och grönt), 3-4 cm (häst)gödsel, 5-7 cm planteringsjord, täck med svart plast och efter en knapp månad har du en utmärkt odlingsbädd full med näring.

Lökar och klematis blir glada för en rejäl näve benmjöl

Vedartade örter som man vinterförvarar (t.ex. rosmarin och citronverberna)får aldrig torka ut under förvaringen. Dessa kan vidare förökas med sticklingar genom att man tar av en liten kvist, river av ett par bladpar och sticker ner kvisten i plantjord - rötter växer ut där bladen suttit.

Gräslök ska aldrig gå i blom för smakens skull

Hönsgödsel som är väldigt potent näring håller också rådjur borta, men lockar tyvärr katter och i värsta fall äckliga gnagare (yikes!).

Löss är äckligt i alla former - bladlöss får man bort genom att spraya med såpvatten, de elakare sköldbaggarna som man kan få på lagerblad, olivträd och andra kraftigare bladväxter duttar man med en tops doppad i 8 delar vatten. 1 del såpa och 1 del rödsprit.

Kronärrtsskockor och luktärtor är väldigt känsliga för omskolning - så därför frö direkt i en papperskruka som kan planteras över i större kärl så småningom. Jag har skaffat mig en utmärkt krukmakare för att göra den här sortens "krukor" som bryts ner efter bara en vecka i omgivande jord. 140 välinvesterade kr - man slipper skaffa dyra plastkrukor och miljön blir glad. Här hittar du den hos Runåbergs.

Mynta sätter man ner i landet med plastkrukan kvar om man inte vill att den ska sprida sig som en löpeld.

Vitlök odlar man gärna på hösten och då blir den klar i juli - den är dags att skörda när klyftorna börjar släppa. Man kan också odla nu på våren för en senare skörd.

Kajplök, som har en diskret smak av vitlök på bladen, blev jag sugen på att prova - tipset var att göra en sommardressing på kajp, citronverbena och gräddfil. Mums!

Vinbärsbuskar förökar man genom sticklingar - ta en fin gren stick, ta av några bladrosetter, sätt ner i en stor kruka jord och ställ skuggigt.

Pioner ska sättas grunt med lite gödsel. För oss som är halvt förälskade i denna ljuva blomma ska ett besök till Guldsmedsgårdens plantskola i Ljung vara ett absolut måste......

Det kommer mera.........


2 kommentarer:

  1. Receptet på jordlasagne var precis vad jag behövde. En sån ska vi nog försöka få till i trädgården.

    SvaraRadera
  2. Blev visst ett helt inlägg hos mig, tack vare din kommentar igår! :)
    Och förresten; jag tror på din bokidé - absolut något jag skulle vilja läsa!
    Trevlig helg.

    SvaraRadera