27 januari 2010

Spatialt dysfunktionell

spatial

…löd den mindre smickrande diagnosen häromkvällen, ställd av amatörpsykologen mamman råkar vara gift med. Upprinnelsen fanns i ett antal tappra försök att kicka igång den önskvärda framtida hobbyn som det skrevs om här häromdagen. Med lilleman sött sussande i sänghalmen och maken absorberad i ett eller annat menlöst (i mammans mening) sportevenemang på televisionen var det äntligen dags att ta fram nyinköpta garnnystan, liten smäcker virknål, “recept” på enligt utsago busenkelt virkbakverk och inte mindre än tre källor med virkinstruktioner för “dummies”.

Sittandes i soffan omringad av en tjock virkbok från bibblan, utprintat faktablad om virkning för nybörjare och på laptopen mönster på önskvärt bakverk, försökte och försökte mamman under tilltagande stön och svordomar. Fy farao vad det är svårt att virka! Alla ni femtonfiffiga medbloggare som virkar den ena undersköna skapelsen efter den andra skrattar säkert åt mig medan era flinka fingrar obehindrat byter mellan smygmaskor, fastmaskor, stolpar, daggmaskor (!) och vad vet jag, men den här mamman är definitivt varken smart eller tålmodig nog att lära sig denna vetenskap på egen hand.

Stackars maken fick lyssna på svordomar, se mamman slita upp de små skrynkliga korvarna hon knåpat ihop och till slut tvingades maken till att läsa instruktionerna för hur man skulle lägga upp maskor och växla mellan de olika mystiska kombinationerna av lm, fm och sm för att handgripligen visa för mamman hur det skulle gå till. Texten gick väl an, men när mamman skulle tyda bilderna blev det genast den där totala blackouten som uppstår vid såväl kartläsning som betraktande av instruktionsböcker. Detta utmynnade så småningom i makens diagnos – spatialt dysfunktionell fru!

Nationalencyklopedin definierar den spatiala förmågan såsom:”förmåga att lösa uppgifter som avser linjers, ytors och rymders förhållande till varandra. Vid sidan om en allmän spatial förmåga har även mer avgränsade spatiala förmågor identifierats, såsom visualiseringsförmåga och förmåga att för sin inre syn rotera två- och tredimensionella figurer.”

Katten – det är kört! Hur gör alla ni intelligenta människor som luskar ut hur man ska vända och vrida och dra en maska genom en annan? Jag vill också kunna knåpa ihop sånt här och sånt här och sånt här….och en massa annat fint.5 kommentarer:

 1. Hi hi.. jag undrar det samma.
  Kan varken sticka eller virka.
  Det finns groddburkar att köpa som är jätte bra.
  Kolla på Nelson garden och leta groddtråg- box
  Det är så gott
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 2. Jag rekommenderar att du börjar med en bulle; http://elsasdesign.blogspot.com/2008/10/virka-bullar-la-frken-elsa.html
  Det är alltid bra att börja med ngt lätt så man får lite självförtroende innan man tar itu med de svårare grejerna! Men jag vet, man VILL, man SKA...Jag virkar ju en del men en del beskrivningar är så konstiga.

  SvaraRadera
 3. Okey.
  Aha.
  Hmm.
  Vilken tur att du hann först då.
  Om det nu finns fler än undertecknad som inte begriper en virkinstruktion, är jag kanske inte helt "lost".
  Alltså, min plan var att försöka begripa hur man överhuvudtaget fipplar ihop små maskor.
  Att sen försöka forma dessa till något fint/användbart fanns inte riktigt med på världskartan än..

  Fast jag är fortfarande i sticka-tonårs-luva-träsket!
  Inte hunnit varvet runt i familjen än.

  SvaraRadera
 4. Tack för namnförslaget. Ebba är jättefint, och passar bra ihop med Malte. Men tyvärr har vi vänner vars dotter heter Ebba, så det går ju inte... Synd.

  SvaraRadera
 5. Ååååh det är sååå kul att virka! Ge inte upp!!

  Det bästa är om du kan sitta bredvid någon som kan så du kan få hjälp i början!!!!

  Lycka till!
  /Eva

  SvaraRadera