28 januari 2010

Mosters risotto

jamie

Max moster i kungliga hufvudstaden har en paradrätt med inspiration från Italien som är lika utsökt varje gång den bjuds, men nu kunde lilla familjen inte bärga sig utan gav sig på att laga denna Risotto med prosciutto och pecorino för fredagsmyset.

Basen är Jamie Olivers underbara grundrecept för risotto och smaksättningen är en lite modifierad version av samme mans (pojks?) Vit risotto med citrontimjan, skivad prosciutto, pecorino och smulad getost ur Den nakna kockens återkomst. På kinkiga familjens önskemål har dock både stjälkselleri (finns det någon som gillar denna träiga lilla individ egentligen?) och getosten utgått. Syster yster lagar rätten som följer…

Risotto med prosciutto och pecorino, ca 6 pers om man serverar antipasti, annars drygt 4

1 liter buljong*

2 glas vitt vin/torr vermouth*

400 g avioriris*

3 hackade schalottenlökar/ 2 gula lökar*

2 finhackade vitlöksklyftor*

50 g smör*

115 g riven parmesan*

115 g riven pecorino

färsk timjan

8 skivor strimlad prosciutto

olivolja*

salt o peppar*

Bryn lök och vitlök i olivolja utan att de tar färg. Lägg i riset och stek under omrörning tills det blir genomskinligt. Häll på vinet och låt koka in. Häll på buljong slevvis och låt koka in efter hand, med tät omrörning – Jamie säger att det tar 15 min (vi säger No way! – snarare 45 min). När riset är mjukt tillsätter man smör, ost och hackad timjan, lägger upp på tallrik och dekorerar med prosciutto och timjankvistar.

Fantastiskt gott och snudd på otäckt mäktigt – behöver definitivt sällskap av en god röd italienare – t.ex Briccotondo Barbera eller Campolieti Ripasso. Här hittar man massor av andra goda smaksättningsförslag till Jamie risotto.

Ris är ju som bekant inget särskilt klimatsmart livsmedel, men med Saltå Kvarns fina ekologiska Arborio ris känns rätten lite smartare.

DSC09662

*ekologiska ingredienser2 kommentarer:

  1. Gott, gott. Risotto är jättegott men jag gör det aldrig själv....kanske dags nu :-)

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt gott. Till för ca 2 år sedan hade jag en helt förvriden bilden av Risotto sen skoltiden då det stod Risotto på matsedeln och det serverades torrts snuskris med frysta ärtor, majs och paprika. Men så började jag intressera mig för matlagning och matlagningsprogram och insåg vad risotto egentligen var och lagade det själv. GOTT! Dock var det den enda gången jag gjorde det, kanske är dags nu igen? :)

    SvaraRadera