Under 2009 med föräldraledighet och tiden att fundera lite mer ingående över livets mysterier kom mamman till en hel del insikter om livsstil i stort och framför allt lilla familjens förhållningssätt till konsumtion och hur vi värderar tid (med familjen) jäntemot pengar (=tid ifrån familjen). Resultatet var bland annat den fortgående 10-saker-utmaningen där 10 överflödiga prylar rensas ut ur hemmet varje vecka, ett välgörande fyra månader långt köpstopp och därpå tack-och-lov en helt ny medvetenhet om vad vi vill konsumera och hur detta ska göras för att leva hållbart för oss själva (mesta möjliga livskvalitet) och för miljön.
Det här med att ha eller inte ha prylar handlar ju definitivt inte bara om huruvida produktionen/transporten/användandet av prylarna sliter på miljön, utan har en betydligt större inverkan på vårt liv. För att nämna ett par tankar som farit genom mammans huvud kan vi ta huruvida hon är beredd att lägga x antal timmar på jobbet (=ifrån underbaraste sonen och maken) för att kunna köpa en speciell pryl (här förde Cykelidag ett mycket tänkvärt resonemang om intjänandetid och vad inköp av en viss pryl egentligen kan översättas till i form av tid, och i min egen tolkning livskvalitet), kan vi njuta och nyttja våra prylar maximalt när vi inte ser skogen för alla träden pga av alla oanvända prylar som ligger högt och lågt hemma (vad som ofta kallas clutter) och har vi verkligen tänkt igenom vad det är vi vill göra och vad som berikar våra liv eller har vi bara sugits in i det allmänna hamsterhjulet "för det är så det är"?
När man läser in sig lite på ämnet förstår man snart att man hamnat i tankarna runt det som ofta kallas simple living/leva enkelt, downshifting, voluntary simplicity/frivillig enkelhet, slow life, simple life etc. etc och en av flera gurus på ämnet är Cecile Andrews och hennes klassika bok The Circle of Simplicity: Return to the Good Life från sena 90-talet. Mamman skjöt på det ett tag, men har nu tagit sig igenom "verket" med delade känslor. Visst har Andrews massor med bra tankar och förslag som håller i alla väder, men för lilla familjens del är det här med att "leva bättre" inte något som vi varken behöver göra i studiecirklar med likasinnade eller behöver få uppstyckat i minsta lilla detalj. Boken innehåller massor av poänger som håller i alla väder, så som att "less is more" för att man ska kunna njuta/nyttja prylar man verkligen behöver, säg nej till sådant som du bara gör för andra, spendera tid på att det ska kännas bra istället för att det ska se bra ut, konsumtion kostar mer än bara pengar - dvs tid, energi, förlust av kreativitet, själförtroende (tänk provhytt med mindre smickrande belysning!) närhet till naturen., "poola" - dvs dela vissa "sällanprylar" med vänner och grannar och kanske klokast av allt: hitta ett sätt att tjäna pengar på det du brinner för. Definitivt i mammans långsiktiga framtidsplaner!
Mitt tips är att läsa boken så pass selektivt som det passar dig och din familj och dessutom ha överseende med att en 13 år gammal bok inte riktigt är med på alla 2010 moderniteter - misstänker att Andrews inte hade Twittrande, mobilt bredband och iTunes i bakhuvudet när hon plitade ihop boken 1997... Men är du sugen på att lära dig mer om hur man skaffar sig ett hållbart liv med fokus på det som man verkligen trivs med, då rekommenderar jag varmt här Karin Liljas Växla ner - 77 sätt att leva bättre på mindre. Massor med inspiration!
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om The Circle of Simplicity: Return to the Good Life av Cecile Andrews
Tweet
Kul att du hittade till Kardemumma Gumman! Jag kommer köra igång en omgång nr 3 rätt snart av "skicka Vidare" iaf så håll utkik på bloggen och häng med då! :)
SvaraRaderaJag belv inspirerad att läsa om boken och kommer också att recensera den. Jag gillar dock tanken på studiecirklar :-)
SvaraRaderabra start
SvaraRadera