2 augusti 2009

Äntligen.....

...är det den 1 augusti och mitt köpstopp, eller snarare prylstopp, träder i kraft för de kommande fyra månaderna. Att utropa "äntligen!" över att frivilligt få avstå från onödig konsumtion kan ju verka märkligt, men det är faktiskt en utmaning jag verkligen ser fram emot att ta mig an på största allvar.
Under de snart åtta månader jag varit ledig från jobbet och därmed tillbringat mina dagar ifrån den befriande shoppingkarantänen som ett kontorsarbete utanför city innebär, har det så sakteliga smugit sig på ett visst missnöje med ett av mina "fritidsintressen" - shoppingen! I sällskap av lilleman sovandes eller leendes i barnvagnen och rustad med den tillsynes "aldrig sinande" (som min syster säger efter att ha hört talas om mina shoppingeskapader) föräldrapenningsbörsen har det tillbringats timme efter timme i diverse shoppingmecka häromkring. Ofta har inköpen inte blivit så många eller för den delen dyra pga av att man som ständigt nerspydd babymamma helt enkelt inte behöver så värst mycket kläder, men däremot har det dragits hem prylar och pyngel i mängd för att pryda hemmet.

Simultant har som synes i bloggen ett allt större intresse för en hållbar livsstil vuxit fram tillsammans med önskan att i möjligaste mån göra hushållet eko-reko. Det är just här saker och ting kolliderar fullständigt och har över tiden orsakat en djupnande bekymmersrynka hos mamman. Inspirerad av både flertalet medbloggare som framgångsrikt genomfört ett köpstopp och sedan konverterat till hållbar och ansvarsfull konsumtion och efter eget slukande av diverse vältummande böcker på ämnet "leva enklare" togs alltså beslutet att det var dags att ta tag i de egna vanorna med ett lite radikalare grepp. Så från 1 augusti till 30 november 2009 kommer mamman alltså att lyda under ett köpstopp beträffande prylar, kläder, böcker, tidningar etc. och vad kan bättre få pli på en än att få hållas ansvarig inför omgivningen på bloggen.

Spelreglerna för perioden blir:
 • Totalt köpstopp för mamman utöver mat, hygienartiklar, nödvändiga förbrukningsvaror (á la tandborstar, fryspåsar, etc.) och medicin

 • Lillkillen kommer naturligtvis inte att behöva klara vintern utan vare sig overall eller stövlar i snöslasket, men alla kul-att-ha-för-mammans-skull-kläder omfattas av köpstoppet

 • Då meningen inte är att varken förfalla själv eller helt sluta spendera i tider som dessa då ekonomin faktiskt behöver stimuleras snarare än strypas omfattar köpstoppet inte tjänster och upplevelser. Min tanke är att denna slags konsumtion är mer hållbar än prylsamleri förutsatt att den är väl genomtänkt och leverantör väljs med omsorg

 • Perioden är initialt begränsad till fyra månader då detta känns genomförbart, samt för att det verkar grymt att drabba lillen med mammas fixa idéer inför både första julen och första födelsedagen som infaller med en veckas mellanrum.
Så då är det bara att tuta och köra och räkna med att ni kommer att få regelbundna rapporter - förmodligen icke minst när abstinensen efter tårtkupor och piffiga nya soffkuddar slår till!


5 kommentarer:

 1. Låter som en trevlig utmaning.
  Lycka till!

  En glassmaskin skulle jag också gärna vilja ha, nackdelen är ju att alla dessa prylar tar en sådan plats..

  Hälsningar
  Mia

  SvaraRadera
 2. Låter som en trevlig utmaning.
  Lycka till!

  En glassmaskin skulle jag också gärna vilja ha, nackdelen är ju att alla dessa prylar tar en sådan plats..

  Hälsningar
  Mia

  SvaraRadera
 3. Låter som en trevlig utmaning.
  Lycka till!

  En glassmaskin skulle jag också gärna vilja ha, nackdelen är ju att alla dessa prylar tar en sådan plats..

  Hälsningar
  Mia

  SvaraRadera
 4. Ett stort lycka till..själv skulle jag aldrig klara av det. Men vi har förändrat vår inställning till saker och numera ser till att resa både på sommar och vinter semester. Livet är inte fullt av materiella saker som man blir lycklig av utan även upplevelser..så mycket viktigare..
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Hej Mimmi!
  Tack för besöket hos mig nu hittade ju jag till dig:)

  Det där låter klokt, sitter o fnissar lite grann för jag har faktiskt köpstopp på riktigt nu oxå..skulle haft det för länge sen men ständigt fuskat;)
  Köper så mycket pynt o "småkrafs" så jag inte kunnat lägga undan nått till det jag verkligen vill göra i hemmet. Har drömt om att fixa hallen sen vi flyttade in tex..det ska det börja sparas till nu när jag inte ska handla på ett tag! Fast om jag kan motstå auktioner o loppisar vet jag inte!

  Ska bli spännande att följa dig här på bloggen o se hur det går de här 4 månaderna:)

  Ha en fin vecka,
  Kram Jenny

  SvaraRadera