Om den, i och för sig alldeles frivilligt, tillsatsvägrande mamman istället skulle få för sig att köpa hem en bunke med glass från stormarknaden till ett facilt pris finns det ett par fler alternativ med Ciprians och Sia i täten. Vid ett tillfälle har detta hänt i sommar, men en viss besvikelse infann sig när de 500 ml Stracciatella från Ciprians för 44.90 kr bjöd på både guarkärnmjöl och fruktkärnmjöl. Båda uppenbarligen KRAV-märkta, men inte desto mer frestande när man snabbt och lätt kan svänga ihop glass själv utan dessa båda och framför allt till sisådär max en femtedel av priset.
Lejonet och Björnen som ska vara något av Göteborgs stolthet i glassdjungeln har hos mamman inte heller lyckats skaffa sig en vidare medveten image då inga ekologiska alternativ synts till varken i butik eller i deras eget glasskafé och enligt för dagen obekräftade källor (då Lejonet och Björnen inte behagar sporta sin innehållsförteckning någonstans i cyberrymden) har de över tiden börjat peta i både det ena och andra i sina varor. "Glass helt enkelt..." lär inte hålla hela vägen ut.
När vi förlovade oss för närmare 5 år sedan fick vi i present av mina föräldrar den alldeles genialiska och nu mycket flitigt använda presenten - en glassmaskin. Mitt i prick! Maskinen som är av enkel Philipsmodell producerar den godaste av glassar med maximalt 5 minuters arbetsinsats, helt utan tillsatser och med bara fantasins gränser för hur spännande smaker man får till. Grundreceptet som följer är världens enklaste och varje hushåll med minsta glassug borde fundera på hur väl värd en investering i glassmaskin verkligen är (man behöver ju inte nödvändigtvis gå så långt som att förlova sig på kuppen...) gällande både pengabesparing, eliminering av onödiga tillsatser och njutning av fantastiskt underbar glass.
2 äggulor och 3/4 dl strösocker vispas pösigt
Blandas med 2 dl vispgrädde (vispad), 2 dl mjölk, 1/2 tsk vaniljpulver
Därtill tillsätter man eventullt önskad smaksättning - krossade polkagrisar, romdränkta russin, krossad choklad och nötter eller vad man nu känner för
Häll i maskinen och på 20 minuter har man en lösare glass. Vi brukar frysa den ytterligare ett par timmar innan den konsumeras under största njutning. Eko, reko, lätt som en plätt, billigt och underbart gott!
Tweet
Ja, det där med glass kan vara trixigt om man inte vill äta tillsatser har jag förstått. Vi har ett litet italienskt glasscafe som gör sin egna ljuvliga glass som är fria från tillsatser, några mil hemifrån så himla gott, tur att det är 3 mil dit iaf annars hade vår familj nog bott på caféet =)
SvaraRaderaGott att kunna göra sin och få den precis som man vill.
Ha det bra!
Funkar även med elvisp eller mixer, om man vill göra egen glass!!!
SvaraRadera