31 januari 2010

Sista sockerchocken!

lindt

Svärfar som alltid uppskattar en god fika är på ingång och förenat med faktumet att mamman ska låta bli sötsaker under hela februari behövdes inte fler argument för att köra igång ett litet nätt +1000-kaloriersbak på söndagsmorgonen. Vill man ha sött och kalorier är det bara en enda sak som gäller – kladdkaka!

Vill man ha en ännu mastigare best lägger man till Lindt Excellence Madagascar 70%s underbara choklad (som för övrig är en av de väldigt få tillsatsfria chokladkakor som går att uppbringa i de flesta livsmedelsbutiker) och en påse pekannötter – sagt och gjort! Med inspiration från den nyfunna frälsningen AlltOmKladdkaka.se bakades…

Kladdkaka med nötter, mörk choklad och kaffe

150 gram smör*

2 dl socker*

2 ägg*

1 dl vetemjöl*

1 msk starkt kaffe*

0,5 tsk vaniljpulver*

150 gram mörk choklad

50-75 gram pekannötter, grovhackade

Smör och veteströ (till formen)

Glasyr: 75 gram mörk choklad och 2 msk smör*

Garnering: 75 gram pekannötter, grovhackade

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen åt sidan och rör ner chokladen så den smälter. Rör ut kaffepulvret i lite vatten och tillsätt till smör-choklad-blandningen. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner mjöl och vanilj. Rör ner smör-chokladblandningen. Tillsätt hackade nötter och rör runt. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll ner smeten i formen. Grädda ca 15 minuter, mitt i ugnen i 175 grader. Låt kakan svalna.

Glasyr: Smält chokladen tillsammans med smöret. Bred över kakan och garnera med hackade nötter. Låt kakan kallna i kylskåp minst 2 timmar eller över natten. Ta ut kakan ur kylskåpet 30-60 minuter innan servering. Servera gärna med vispad grädde*, ev. smaksatt med rom eller konjak.

Sista sockerchocken för mammans kropp, som sagt!



3 kommentarer:

  1. Låter som en bra plan att buffra med lite extra socker - ska nog själv ta en kaka till teet här under eftermiddagen.

    Appropå te så såg jag att du också ville gå på te-seminarium i göteborg på onsdag (tävlingen i Martins blogg Mat och odla). Eftersom jag hade turen att vinna två biljetter så tänkte jag passa på att fråga: Vill du bli mitt sällskap? Jag måste ju erkänna att jag är lite nyfiken på vad du är för en och hellre tar med dig än någon jag redan känner... Hör av dig så jag vet - nås lättast via helen@heavenlyhel.se

    SvaraRadera
  2. Jag försöker att också äta tillsatsfritt, bra tips! Bildspelen är lätta att göra läs mitt inlägg om dem ifall du vill göra ett eget :)

    SvaraRadera
  3. Oj oj oj - jisses! Ser att du går ut hårt här...*ler* Vilka utmaningar du tänker utsätta dig för... Tror inte att jag är beredd på att hänga med själv, men följer dig gärna... Hoppas det duger!

    stor kram Emelie

    Hoppas ni haft en skön helg!

    SvaraRadera