12 december 2009

Kalle kalkon på middagsbordet

Under helgerna försöker lilla familjen få till lite traditionellare mat med "sås-och-potatis" emellanåt och en av söndagsfavoriterna är lika enkel som god - kalkon med whiskeysås. Tack och lov har det blivit betydligt lättare att få tag på Ingelsta kalkons fina filéer norr om Hallandsåsen numera och nu väntar vi bara på att det ska göras en framryckning med ekologiska pippifåglar (så klart!). Köttet är utmärkt gott, prisvärt (ca 150kr/kg) och en filé räcker gott och väl till en familj på två-och-en-halv. Här följer receptet på vår delikata Kalle-kalkon-supé:

Marinerad kalkonfilé med whiskeysås
Blanda ihop marinad bestående av:
1 dl rött vin
0,5 dl whiskey
0,25 dl soja*
1,5 msk olja*
1 tsk riven ingefära (färsk el. torkad)
1 msk honung*
salt och peppar*

Marinera i ett par timmar. Sätt ugnen på 175-200 C, tag upp filén och lägg på ugnsfast fat och stek med stektermometer till 63C - skiva upp. Under tiden kokar man upp marinaden tillsammans med en burk creme fraiche* till sås. Serveras med potatis*- och/eller palsternack*smos, broccoli och gelé*.

*ekologiska ingredienser

3 kommentarer:

  1. mmmm låter gott! Har ju lite kalkon i frysen så detta ska jag prova någon helg.

    SvaraRadera
  2. Tittar in bara för att önska dig en skön helg!

    Ha det gott och mys med dina nära boys!

    Jag hoppas att jag piggnar till snart, blir ju smått tokig av att vara sjuk *ler*

    kram Emelie

    SvaraRadera
  3. Mmmm det där lät riktigt gott! Nästa helg blir det Kalkon i Mifflans värld!

    SvaraRadera