27 oktober 2009

Ut med skräpet

Häromdagen, och varje dag för den delen, sjöng mamman "Äkta Varas" lov och jag tänkte idag spinna vidare på det temat och berätta lite om vilka rent praktiska förändringar den här sunda diskussionen har medfört i lilla familjens hushåll. Som det vid tidigare tillfälle har påtalats har mamman och maken ett förhållande där man gärna utmanar varandras tänkande och tyckande och inget kan få maken att gå i spinn så som en utläggning om tillsatser och, som maken kallar honom, "den okammade fjanten" journalisten Mats-Eric Nilsson som på allvar satte matfusket under luppen. (För femtielfte gången...läs den utmärkta boken Den hemlige kocken eller åtminstone ta en titt på Äkta Varas hemsida här.)

Maken älskar att påpeka mammans plötsligt nypåkomna intresse för tillsatser och att hon och alla andra finfint verkar ha överlevt och frodats på matvaror som varit till bredden fyllda med färgämne, konsistensgivare, smakförhöjare och andra kemiska godsaker. Gång på gång försvarar mamman sig med att det i första rummet inte gäller huruvida E621 i allroundkryddan och buljongtärningen eller det härdade fettet i allehanda fabriksproducerade bakverk kommer att ta kål på familjen i det långa loppet, utan att det gäller huruvida vi konsumenter är beredda att äta näringsfattig "låtsasmat" för att de stora producenterna ska kunna öka på sina marginaler ytterligare lite.

Naturligtvis tappar man fullständigt aptiten för en hel del varor efter att ha läst den hyperäckliga innehållsförteckningen, men framförallt ligger idiotin i att släpa hem dyra (eller billiga av just den här anledningen!) varor som på kemisk väg efterliknar något som går alldeles utmärkt att tillverka med rena och garanterat hälsosamma råvaror. Över de senaste säg 40-50 åren har den kemiska industrin blivit så otroligt skicklig på att imitera smak, konsistens, färg, etc. på kemisk väg att vi konsumenter efterhand gått på bluffen att köpa och konsumera varor som succesivt fyllts med mer och mer konstlade ämnen för att appelera till våra ögon, munnar, smaklökar och kanske framförallt plånböcker.

Med alla dessa tillsatser har det ju också blivit en självklarhet att bröd ska kännas "färskt" efter en vecka i lastbil/på butikshylla/i skåpet hemma, glass ska kunna förvaras och säljas under en hel sommarsäsong, skinka kan ligga och se fint rosa ut i kylen minst en månad och saft smakar jordgubbe fast att den aldrig varit i närheten av något som växt på en planta. Vi konsumenter har helt enkelt fullständigt låtit oss bluffas över tiden!

Mamman har av förklarliga skäl aldrig varit någon jättekonsument av hel- och halvfabrikat, då hon älskar att såväl laga mat som baka och koka ihop en sylt, saft eller chutney, men visst har det åkt runt precis samma varor i kundvagnen som hos de flesta andra Svenssonshoppare. Det har druckits läsk, köpesaft och apelsinjuice på koncentrat, det har mumsats Polarkakor till frukost med både prickig korv och räkost, det har kryddats middagsmat med allroundkrydda, citronpeppar och Knorrs buljong och fonder och konsumerats många fler tillsatsstinna varor som mamman aldrig tidigare funderat något vidare över. Men efter att gurun Mats-Eric Nilsson uppmärksammat mamman och en massa andra rabiata gubbar och kärringar på detta fenomen, så finns det helt enkelt varken lust att betala för eller sug efter dessa genomrötna produkter som man ofta snabbt och lätt kan sno ihop själv med prima råvara eller köpa från en producent som med stolthet producerar med äkta vara och säljer småskaligt (om än för ett par kronor mer).

Nog predikat om detta idag, men med all säkerhet kommer mamman i framtiden att stutsa tillbaka till detta (för henne...) viktiga ämne likt en gummiboll. Avslutningsvis ett par produkter som gladeligen konsumerades i hushållet före mamman fick upp ögonen för den användbara (ofta mycket finstilta) innehållsförteckningen, men som definitivt inte längre lockar till köp:

GBs Daimstrut
Skummjölk, socker, vegetabiliskt fett, vetemjöl, kakaosmör, glukos-fruktossirap, fettreducerat pulver av delvis skummad mjölk, härdat vegetabiliskt fett, vasslepulver, kakaomassa, mjölksocker, fettreducerat kakaopulver, potatismjöl, emulgeringsmedel (sojalecitin, E471, E442), smör, vetefibrer, smörfett, mandel, stabiliseringsmedel (E410, E412, E407, E414), färgämne (E150a), salt, sockrad kondenserad skummjölk, arom, maltodextrin

Pågens kanelgifflar
Vetemjöl, kanelfyllning 22% (socker, margarin (delvis härdat vegetabiliskt fett, vatten, vegetabilisk olja, salt, emulgeringsmedel E471, surhetsreglerande medel citronsyra, aromämne), farinsocker, vatten, aprikoskärnor, stabiliseringsmedel E1414, kanel, konserveringsmedel E202 och E282, salt, förtjockningsmedel pektin, glukossirap, mandel), mjölk, vegetabilisk olja, socker, jäst, ägg, vatten, salt, härdat vegetabiliskt fett, bakpulver: E450 och E500, konserveringsmedel E200 och E282.

Polarkaka
Vetemjöl, vatten, rågmjöl, sirap, socker, jäst, vetegluten, vegetabilisk olja, salt, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar), bakpulver (hjorthornssalt), mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).

Kavli Räkost
Hårdost, vatten, räkor (10%), smältsalter (E339, E452, E451, E450), smör, konserveringsmedel (E202).

Pärsons Rökt Gourmetskinka
Skinka, koksalt, antioxidationsmedel (E325, E301, E331), druvsocker (majs), socker, stabiliseringsmedel (E452), konserveringsmedel (E250)

Knorr köttbuljong
Salt, Köttextrakt 32%, maltodextrin, vegetabiliskt fett, färgämne (sockerkulör, lök, gurkmeja, jäsextrakt, arom, modifierad stärkelse, socker.

Caj Ps Grillolja Vitlök
Vegetabilisk olja, vatten, salt, rödvinsvinäger, kryddor (vitlök, svartpeppar, senap, persilja), tomatpuré, jästextrakt, arom, socker, förtjockningsmedel (E415, E414), konserveringsmedel (E211), surhetsreglerande medel (citronsyra).

Fun light
Vatten, surhetsreglerande medel (E296 äppelsyra, E330 citronsyra), stabiliseringsmedel (E414 gummi arabicum, E415 xantangummi, E445 (glycerolestrar av trähartser), sötningsmedel (E955 sukralos, E950 acesulfam-K), aromer, konserveringsmedel E202 kaliumsorbat, antioxidationsmedel E300 askorbinsyra och färgämne E150d

Santa Maria Allround-krydda
Salt, smakförstärkare (E621, mononatriumglutamat), paprika, svartpeppar, lök, andra kryddor, vitlök, selleri, klumpförebyggande medel (E551, kiseldioxid), selleriextrakt.

Kelda® soppa Spicy Thai
Vatten, mjölk, grädde, modifierad stärkelse, kokosmjölkpulver, socker, maltodextrin, salt, jästextrakt, glukossirap, aromer, fiskpulver, animaliskt fett, vitlökspulver, surhetsreglerande medel (citronsyra), lökpulver, kycklingextrakt, kycklingkött, galanga, gurkmeja, kafir lime, paprika, kryddextrakt (ingefära, koriander, citrongräs, peppar, rosmarin).

Lätta smörgåsmargarin
Vatten, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, filmjölk, modifierad stärkelse (tapiokabaserad), salt (1,5 %), emulgeringsmedel (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, A- och D-vitaminer


5 kommentarer:

  1. Hmmm...och här sitter jag och käkar räkost på mackan!!! Men jag får väl skylla på (för det är ju bra när man kan göra det) makens fisk - och skaldjursallergi. Ibland vill jag känna lite lite räkor på min tunga :)

    SvaraRadera
  2. Oh vad jag myser när jag läser inlägget! Det finns likasinnade och kloka människor. Inlägget hade kunnat vara på min blogg:-)

    YES!!!

    SvaraRadera
  3. Jag är så på din sida!
    Jag har ganska nyligen läst ut "Den hemlige kocken" och jag var skeptisk till tillsatser innan, men nu är det ganska allvarligt...
    Min kombo erbjuder mig att äta av hennes "smör" (lätta) och det vänder sig nästan i magen på mig.

    Och som du säger, det handlar inte om huruvida vi dör av det eller inte, det handlar om allt det där andra. Och faktum är att man har sett att vissa av alla dessa tillsatser faktiskt gör försöksdjur enkönade (typ att det bara föds honor) redan efter en eller två generationer. Så jag tror nog att det är en bra idé för vår värld om vi som tänker efter fortsätter tänka efter och om vi långsamt kanske även kan lyckas påverka andra.

    SvaraRadera
  4. Yes.
    Nu, när jag läste lite mer av din blogg, såg att du redan tillhörde de invigda!
    Säger bara; Amen!

    SvaraRadera
  5. Jajemän!!

    Igår såg jag reklam för Äkta vara-märkningen. *vill ha här, på Willys och ICA*

    SvaraRadera